Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michael Franks, Seeka

Kiwi-oogst van start na goed kiwibes- en avocadoseizoen

In Nieuw-Zeeland gaat de kiwi-oogst van start bij Seeka, dat net het seizoen van haar Nashi en Packham peren in Australië en avocado's en kiwibessen in Nieuw-Zeeland achter de rug heeft. 



2018 bracht onbestendig weer in Nieuw-Zeeland. De uitgeraasde tropische cycloon Gita teisterde het Zuidereiland en gevreesd werd dat de resten van cycloon Hola Te Puke vorig week maandag zouden bereiken maar de storm wijzigde haar koers in oostelijke richting. MetService voorspelde dat de storm een korte periode met veel wind, regen, hoge golven en lokaal zwaar weer zou veroorzaken. Inmiddels vormt zich een nieuwe cycloon, Linda, boven de Koraalzee in Nieuw-Caledonië. 


Michael Franks vertelt dat Seeka klaar is voor de nieuwe kiwi-oogst. "We hebben een goede kiwibessenoogst achter de rug evenals ons succesvolste avocadoseizoen ooit. We hebben zo'n 1.605 bakken kiwibessen verwerkt in onze nieuwe verwerkingsfaciliteit, die uitgerust is met een omgebouwde kersensorteerder. De machine heeft Seeka en haar telers goede prestaties opgeleverd met een vijf maal hogere verpakkingscapaciteit. Dit heeft het risicoprofiel voor onze telers aanzienlijk verbeterd met name gezien het wisselvallige weertype. De oogst lag ruim boven die van vorig seizoen toen Seeka ongeveer 1.297 bakken kiwibessen verwerkte. De eerste kiwi's zijn nu gereed om geoogst te worden. Tijdens het groeiseizoen van de kiwi's was het weer erg wisselvallig, het aantal zonuren te laag en was er sprake van zware regenval. Dit weertype heeft geleid tot grote maten. Het drogestofgehalte is relatief laag en we monitoren het fruit intensief zodat we het kunnen oogsten zodra de criteria bereikt zijn."

Vorig jaar was de oogst (groene) Hayward kiwi's klein met grote maten. Dit seizoen zal de oogst naar verwachting weer redelijk normaal zijn en Seeka verwacht tussen de 29 en 30 miljoen trays te verpakken ten opzichte van 25,5 miljoen trays vorig jaar. 


Op dit moment werft Seeka arbeidskrachten voor het seizoen maar het lijkt er op dat beduidend minder rugzaktoeristen zich aanmelden voor dit werk dan voorgaande seizoenen. Dit is een nieuw fenomeen in Nieuw-Zeeland en in Hawkes Bay zitten appelverpakkers met de handen in het haar. "De arbeidssituatie is in deze periode van het jaar altijd een beetje rommelig," legt Franks uit. "Mensen melden zich bij drie of vier pakstations in de regio aan en kiezen dan voor het pakstation waar het snelst met verpakken begonnen wordt. Het is dan ook moeilijk om op dit moment inzicht in de totale situatie te hebben. De aantallen lijken toereikend te zijn maar we weten nog niet hoe één en ander in de praktijk zal lopen. Seeka werkt met de regering aan initiatieven om Nieuw-Zeelanders van buiten de regio te interesseren voor het werk in deze regio door middel van reiskostenvergoedingen en het bieden van gespecialiseerde trainingen. Er komen ook arbeidskrachten uit het buitenland over die het lokale werknemersbestand aanvullen."

Seeka heeft twee pakstations die voorzien zijn van lijnen met NIR-technologie, waarmee het drogestofgehalte kan worden bepaald. De golden kiwirassen moeten aan een bepaalde drempelwaarde voldoen om als Zespri klasse 1 voor de export geclassificeerd te worden. Deze technologie kan de specifieke fruitmaten scheiden om te garanderen dat het gehalte aan droge stoffen aan de eisen van de klant voldoet. Eenmaal verpakt wordt het fruit opnieuw gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het juiste gehalte daadwerkelijk bereikt is. 

"Het is een ingewikkelde techniek om toe te passen want naarmate het fruit rijpt en de oogst vordert, moeten de camera's opnieuw ingesteld worden. Dit is een tijdrovende klus in een periode dat we het toch al heel druk hebben. Het is niet mogelijk om de machine een hele dag stil te leggen om opnieuw afgesteld te worden. Het hele proces is zo duur dat de economische voordelen marginaal zijn maar we werken ermee omdat de markt en telers dit nu eenmaal van ons verwachten," legt Franks uit. 

"We rekenen dit seizoen op grotere volumes, zo'n 4,5 miljoen trays meer dan vorig seizoen. Het ras Hayward zal het beter doen en we verwachten ongeveer 18 miljoen trays conventionele en biologische kiwi's te oogsten, evenals een groei van het volume SunGold, hoewel we ons er van bewust zijn dat het gehalte aan droge stoffen lager is," aldus Franks. 



Ondertussen zag Seeka Australia haar financiële prestaties vorig jaar aanzienlijk stijgen, wat voornamelijk te danken was aan de zeer goede kiwi-oogst. Volgens Franks is er echter altijd nog ruimte voor verbetering. De focus ligt op de teelt zodat alle rassen optimale resultaten leveren. Vorig jaar was het volume Nashi peren lager maar dit jaar wordt er voor alle rassen een recordoogst verwacht. Seeka Australia zag de exportvraag naar haar kiwi's groeien als nooit tevoren. Hoewel de plantages zich in een moeilijke groeiomgeving bevinden, leveren zij fruit op van hoge kwaliteit met een uitstekende smaak. De combinatie van hoge temperaturen, een groot aantal zonuren en de hoge kwaliteitsstandaarden garanderen kiwi's van topkwaliteit, vertelt Franks. De export zal naar verwachting met 60% groeien en Seeka zal deze blijven vermarkten via haar trouwe klantenbestand in Europa. 



Seeka blijft ook investeren; het bedrijf ontwikkelt 60 hectare nieuwe kiwiplantages en een aantal nieuwe perenrassen. Seeka heeft nieuwe productieve perenrassen ontwikkeld met een hoge brix met het oog op haar belangrijkste Australische klanten. Deze nieuwe spannende perenrassen zijn bedoeld om tegemoet te komen aan de groeiende marktvraag en dienen ter vervanging van vertrouwde rassen. 

Voor meer informatie:
Michael Franks
Seeka
Tel: +64 21 356 516
Email: Michael.Franks@seeka.co.nz
Publicatiedatum: