Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Groei Zuid-Afrikaanse avocadosector verwacht

De Zuid-Afrikaanse avocadosector gaat een goed jaar tegemoet nu de snelgroeiende vraag op zowel de lokale als internationale markt aanhoudt. Derek Donkin, directeur van de South African Avocado Growers Association (SAAGA), laat weten dat de sector in 2018 een oogst van 125.000 ton verwacht. De helft hiervan is bestemd voor de exportmarkt, 40% is voor de lokale versmarkt en de overige 10% wordt verwerkt tot producten zoals guacamole en avocado-olie. 

Donkin vertelt verder dat de gezonde eigenschappen van de avocado wereldwijd steeds meer erkenning krijgen en dat de vraag naar deze fruitsoort toeneemt. De Zuid-Afrikaanse sector zet alle zeilen bij om deze groei bij te houden. Op dit moment beslaat het commerciële avocadoareaal in Zuid-Afrika in totaal 17.000 hectare en jaarlijks komen hier zo'n 1.000 hectare bij.

De groei van de sector heeft bijkomende voordelen, zoals extra banen in plattelandsregio's. De avocadoplantages, kwekerijen en pakstations bieden momenteel ongeveer aan 8.200 mensen permanent werk en daarnaast is er in de sector nog plaats voor 7.300 seizoenskrachten. De avocadoteelt zorgt eveneens voor aanzienlijk wat werkgelegenheid bij toeleveranciers van onder andere meststoffen en irrigatie-apparatuur. 

Agrisa.co.za schrijft dat Zuid-Afrika momenteel zo'n 340 commerciële en 78 opkomende avocadotelers telt. De Association is bovendien met de lokale overheden in Limpopo en Mpumalanga samen gaan werken voor de uitvoering van een aantal initiatieven gericht op de educatie van kleine telers, terwijl veel commerciële avocadotelers zich inzetten om meer zwarte telers bij de sector te betrekken. 

Zuid-Afrika behoort van oudsher tot de top drie exporteurs naar Europa maar SAAGA werkt met de regering samen om toegang tot markten te krijgen in nieuwe regio's zoals de Verenigde Staten, China, Japan, India, Thailand, Zuid-Korea, Israël, Vietnam en Mexico. De onderhandelingen met deze landen lopen nog. 

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018