Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Siberische kou is terug in Italië

De weerkundige modellen voorspellen dat er vanaf 18 maart een nieuwe aanvoer van koude lucht zal zijn die gepaard gaat met vorst. Dit zal een aantal dagen aanhouden en veel telers zullen dan ook moeten nadenken over een aanpak om hun gewassen zo goed mogelijk te beschermen.


Bron Meteo&Scienza, gepubliceerd op 12 maart 2018 om 12.00 uur. Op de voorgrond de intense verstoring die op het punt staat het Middellandse Zee gebied binnen te gaan en die intense regenbuien naar de meest westelijke Italiaanse regio's zal brengen. In het midden bovenaan verschuift de blokkerende anticycloon een koude kern uit het noorden van Rusland richting Europa, terwijl hij Italië aanraakt, wat voor een depressie zorgt.

Mauro Bosi is een teler die beroemd is geworden vanwege zijn voorspelling op basis van kaarten en wiskundige modellen. Reeds 20 dagen voordat het koufront Italië zal bereiken, schreef hij hierover op de sociale media en werd toen belachelijk gemaakt. Inmiddels zijn velen van gedachten veranderd omdat zijn voorspelling wel degelijk blijkt te kloppen."Ik maak me grote zorgen over wat de wiskundige modellen laten zien en ik hoop echt dat ik het mis heb. Op 18 maart zal er een stroom koude lucht uit Rusland in Frankrijk en Spanje binnen komen en dat zal boven Italië een andere luchtstroom kruisen. Deze drie landen kunnen dan ook rekenen op temperaturen beneden het nulpunt," bevestigt Bosi, pruimenteler uit de provincie Ravenna.Bosi legt uit dat eerste Piëmont te maken krijgt met het front waarna het via de Tyrreense regio's naar de Adriatische kust zal wegtrekken. "Ik heb geen idee welke temperaturen er precies bereikt zullen worden. Wat ik wel met zekerheid kan zeggen, is dat als de nachten helder zijn de temperaturen naar beneden gaan, maar niet zo erg als in februari. De telers zullen dan ook voorzorgsmaatregelen moeten treffen om de schade te beperken."

"Op dit moment lijkt het erop dat de ergste kou op donderdag 22 maart over het land zal trekken, met temperaturen tot -12 graden. Op 18 en 19 maart zal er sneeuw vallen in de Apennijnen. Als de voorspellingen van 14 maart kloppen, dan zal er dinsdag 20 maart ook sneeuw op de vlaktes vallen omdat de temperaturen aan de grond dan laag genoeg zijn."De teler/meteoroloog zou ter bescherming van zijn kiwi's het antivriessysteem gebruiken dat het fruit beschermt als de temperatuur daalt tot -5 graden. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het fruit in perfecte staat is en dat de groeicyclus niet wordt onderbroken.

Voor tuinbouwproducten biedt plastic folie of niet-geweven textiel altijd enige bescherming. Een ander beschermend systeem in de boomgaarden kan de irrigatie-inrichting onder de boom zijn, maar alleen als de temperatuur enkele graden onder nul daalt.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018