Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: recordseizoen voor Anecoop

De omzet van Anecoop Group is toegenomen met 3,8 % naar 663 miljoen in het seizoen 2016-2017. Er is meer dan 835.000 ton volume verhandeld, 6,8 % meer dan in het vorige seizoen.

Anecoop heeft deze cijfers, de hoogste in de geschiedenis van het bedrijf, op 15 maart tijdens een algemene vergadering gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de aangesloten agrarische coöperaties en bedrijven uit heel Spanje.

Op dit moment heeft Anecoop 69 tuinbouw- en wijnbouwpartners. In de afgelopen jaren zijn er zes nieuwe bedrijven bijgekomen: Toñifruit en Frutas Condiso in Murcia, Tomasol en Foasat in Andalusië, Huercasa in Segovia en Fruits de Ponent in Valle del Ebro. 
De verhandelde hoeveelheid van alle bedrijven van het concern bij elkaar komt uit boven een miljoen ton. Het aantal verkopen is meer dan 851 miljoen, 6 % meer dan het vorige jaar.
Momenteel zijn er bijna 27.000 telers aangesloten bij Anecoop, afkomstig uit elf provincies in vijf autonome regio's. Dit heeft een gunstig effect op de liquidaties voor de partner telers, hoewel de rentabiliteit wel verschilt tussen de producten.

Volgens de president-directeur van Anecoop, Alejandro Monzón, is de succesvolle groei van het concern te danken aan het "optimale bedrijfsbeheer". Daarom benadrukt hij het belang van de grootte van het bedrijf en de integratie van partners.

De algemeen directeur, Joan Mir, wijst op het recordseizoen voor de wijnoogst van Anecoop. Voor de eerste keer is de omzet van wijn uitgekomen boven de 30 miljoen euro, een groei van 17 %.

De opbrengst in sinaasappels en mandarijnen was lager, en de verkopen waren vergelijkbaar met het vorige jaar, hetgeen een vermindering van de liquidaties heeft veroorzaakt.
Met betrekking tot citroenen en grapefruits was er sprake van een grote prijsdaling, die gecompenseerd werd door een grotere oogst. De vooruitzichten zijn goed.
In andere fruitsoorten was er sprake van een atypisch seizoen, met grotere volumes dan de citrus. Bij de watermeloen is er sprake van een consolidatie. Door de variëteitsinnovatie groeit de teelt bovendien, met een verhandelde hoeveelheid van 130.000 ton. Deze vrucht staat in Spanje en Europa op de eerste plaats.
De hoeveelheid kaki's was meer dan 100.000 ton. Met betrekking tot steenfruit vallen de kersen op, en de lichte groei in rood fruit en druiven.
Enkele van de nieuwe strategische producten voor Anecoop zijn meloenen in het zuiden, pitvruchten in Valle del Ebro, en granaatappelen, kiwi's en exoten.

De prijzen voor groenten maakten een hoge groei door. Het is een goed seizoen geweest voor de partnertelers van Murcia en Almería. 
De export van Spaanse groenten van Anecoop blijft klein, maar de verkoop van groenten van Anecoop Frankrijk is wel gegroeid met 40 % gedurende het geanalyseerde seizoen.

Solagora, de dochteronderneming in biologische groenten en fruit, is gegroeid van 6 naar 40 miljoen euro in de afgelopen vijf seizoenen. De verkoop van producten van het bedrijf Janus Fruit is bijna verdubbeld en heeft 2 miljoen euro opgebracht.

Europa is de belangrijkste bestemming voor de export van Anecoop, met Frankrijk aan kop met een verhandelde hoeveelheid van 192.000 ton.
Voor het tweede jaar op rij komt de nationale markt op de tweede plek voor Anecoop, met 171.000 ton. Daarnaast zijn de verkopen aan Duitsland opvallend: een verhandelde hoeveelheid van 123.000 ton. In de afgelopen jaren is het marktaandeel van Anecoop in de oostelijke landen van Europa gegroeid. Het bedrijf heeft zijn filiaal in Polen uitgebreid. Daar is de omzet met 10 % gegroeid.


Bron: EFE

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018