Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuw gebied in Huelva aangewezen voor avocadoteelt

Emilio Guirado, een landbouwingenieur van het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw "La Mayora" (IHSM) in Malaga, heeft gezegd dat de beste klimatologische omstandigheden voor de teelt van avocado's in Huelva zich bevindt tussen Lepe en de mond van de Guadiana rivier. Dat betekent niet dat in andere gebieden in de Huelva geen teelt mogelijk is, maar hij benadrukt vooral dat dit kleine gedeelte de beste teeltomstandigheden biedt, zowel in temperatuur als vochtigheid, waardoor zowel de plant als het fruit optimaal kunnen groeien.

Om risico's te vermijden zouden telers die avocado's willen aanplanten, gebruik moeten maken van micro-sprinklers. Dergelijke systemen kunnen verliezen helpen reduceren van zowel wintertemperaturen en zomerhitte, aangezien de plant temperaturen hoger dan 40 graden en vochtniveaus van boven de 50 procent niet weerstaat. 

Guirado besloot de zevende landbouwtechnische conferentie in La Palma del Condado met een paper over de teelt van avocado's. Hij adviseerde de Hass variëteit te gebruiken, omdat deze zich beter aanpast aan koude en laat geoogst wordt. Dat zou zijn vanaf maart. Dat maakt de teelt tevens interessant, want rond die tijd piekt de vraag in de markt en worden in Europa de beste prijzen betaald. Hij voegde toe dat Hass tevens de meest consumeerde variëteit is in Europa en 80 procent van het areaal in Spanje vertegenwoordigd. De meeste plantages bevinden zich in de regio's van Axarquía, in Malaga, en de tropische kustgebieden van Granada.

Het gebruik van polytunnels zoals toegepast in de aardbeienteelt is volgens Guirado ook te adviseren om koude en wind te vermijden. "Momenteel absorbeert Europa de volledige Spaanse avocado-oogst. Zelfs als er meer beschikbaar zou zijn, dan zou dat nog verkocht worden," aldus Guirado. Europa consumeert jaarlijks tussen de 400,000 en 500,000 ton avocado's en 10 procent van dit volume komt uit Spanje, dat het enige land is in Europa dat dit fruit teelt. 

De landbouwkundige van 'La Mayora' benadrukte bovenal dat avocado's een winstgevend product zijn. In Malaga en Granada bevinden zich zo'n 10.000 hectaren die jaarlijks tussen de 50.000 en 55.000 ton oogst opleveren, waarvan ongeveer 90 procent wordt verkocht in Europa. De jaarlijkse omzet bedraagt 120 miljoen euro.

Bron: agrodiariohuelva.es

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018