Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Exporteurs kijken naar Europese markt

India verwacht grotere export mango’s

Tholen – Tegen het einde van de maand start het mangoseizoen in India. In vergelijking met vorig jaar zal de export stijgen. Niet alleen omdat er meer volume beschikbaar is, ook zijn er nieuwe markten voor de exporteurs. Europa staat ook op de radar bij de exporteurs.

Mango's zijn in India een populaire fruitsoort. "Het is de belangrijkste fruitsoort en staat bekend als 'koning van het fruit'", vertelt Sandeep Mahajan van SAM Solutions. "Waarschijnlijk zal het exportvolume hoger uitkomen dan vorig jaar en de grens van 50.000 ton passeren." Vorig jaar kwam de export uit op 45.370 ton volgens de officiële cijfers van APEDA. De stijging in het volume is het gevolg van nieuwe exportbestemmingen, zoals Korea, die de grenzen openden voor de Indiase mango's. Ook wordt er meer geëxporteerd naar Nieuw-Zeeland en Australië.



Europa aantrekkelijke markt
Sam Solutions is een grote exporteur van mango, granaatappel en verse groenten. Mango is het grootste product voor de export. "We leveren een aantal rassen, waaronder Alphonso, Kesar, Banganapalli, Dussehri en Totapuri," legt Sandeep uit. De grootste klanten voor het bedrijf zijn de supermarkten en hypermarkten in de Golfstaten en India. Uit de exportcijfers blijkt dat dit voor het hele land de grootste exportmarkten zijn. In 2010-2011 waren de Verenigde Arabische Emiraten de grootste afnemer, goed voor 61,79% van de mango-export. Daarna volgden Bangladesh (11.41%), Verenigd Koninkrijk (8.92%), Saoedi-Arabië(3.79%), Koeweit (2.32%) en Bahrein (2.19%).



Voor het komende seizoen kijkt Sandeep expliciet naar de Europese markt. Daar ziet hij kansen voor de Indiase mango's. "We willen onze horizon verbreden," verklaart Sandeep. Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn interessante markten, vervolgt hij. Voor exporteurs in Azië is Europa een relatief eenvoudige markt. "De acceptatie van meerdere rassen is groter dankzij de grote groep Aziatische immigranten. Fytosanitaire eisen zijn daarnaast minder veeleisend en de transportkosten zijn een minder grote factor in de export naar Europa dan in de export naar de VS." In Europa kunnen mango's uit Pakistan en India concurreren met andere niet-Europese landen van oorsprong. In Amerika hebben nabijgelegen landen als Mexico en Haïti een groot voordeel.



1.000 rassen
"Het seizoen begint in de laatste week van maart, maar het duurt tot het einde van april voordat het grote aantal rassen bij de bazaars te verkrijgen is," vervolgt hij. In sommige gebieden van India duurt dat zelfs tot begin augustus. De mango is populair in India. Jaarlijks wordt er meer fruit geconsumeerd en ook mango profiteert mee van die trend. "Sinds mensenheugenis worden er al mango's geteeld in India. Zelfs in onze mythologie en geschiedenis komen verhalen over mango's voor," vertelt Sandeep.

"India is de grootste mangoproducent ter wereld," weet Sandeep. In totaal telt het land rond de 2.300 hectare waarvan jaarlijks 15,03 miljoen ton geoogst wordt. Dat komt overeen met iets meer als 40% van de wereldwijde productie. De belangrijkste teeltgebieden zijn: Andhra Pradesh, Maharashtra, Bihar, Karnataka, Tamil Nadu, Orissa, West Bengal, Gujarat, Uttar Pradesh. Volgens de handelaar worden er verdeeld over het subcontinent zo'n 1.000 verschillende rassen geteeld. Hij geeft een omschrijving van de belangrijkste rassen:

Alphonso (seizoen: mei-juni)
"Deze kleine, bolvormige mango is heel bekend en wordt de 'koning van de mango' gekroond. Van oorsprong komt dit ras uit Maharashtra, maar het wordt ook geteeld in Gujarat en delen van Karnataka en Madhya Pradesh. Dit is misschien wel het duurste ras en wordt in grote volume geëxporteerd."

Kesar (seizoen juni-begin juli)
"Als je huis gevuld is met de geur van mango, dan is de kans groot dat je een Kesar mango in de keuken hebt liggen. De geur is het meest opvallend aan dit ras. De kleur van het vruchtvlees lijkt op saffraan, waar het ras haar naam aan dankt. De schil is groener dan van de meeste mango's. Kesar wordt vooral in en rond Ahmedabad en Gujarat. Deze mango's worden veel verwerkt tot sap.

Banganapalli (seizoen april-juni)
"Dit is één van de eerste rassen die op de markt komt. Oorspronkelijk komt het ras uit Andhra Pradesh, maar intussen is het ras in grote delen van India te vinden. De schil heft een aantrekkelijke gele blos en de smaak is licht zuur. Deze mango's zijn vrijwel vezel loos."

Dussehri (seizoen juni-juli)
"Deze mango kun je het best consumeren door de punt era f te snijden en het zoete vruchtvlees er uit te zuigen. In Uttar Pradesh, waar dit ras oorspronkelijk vandaan komt, zie je regelmatig kinderen rond een emmer met deze mango's zitten terwijl ze genieten van het fruit. Het is één van de oudste rassen in het land, de oorsprong gaat terug tot de Nawab of Lucknow's tuinen in de 18e eeuw. Tegenwoordig worden deze mango's geteeld in Malihabad, zo'n 30 km van Lucknow."

Totapuri (seizoen juni-juli)
"Deze mango's zijn het makkelijkst te herkennen dankzij de vorm met een punt die lijkt op een papagaaiensnavel. Het vruchtvlees is niet zoet zoals bij andere rassen, maar wordt verwerkt in salades en andere producten. De teelt is te vinden in Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana en Tamil Nadu."

Neelam (seizoen mei-juli)
"Herkenbaar aan de onderscheidende geur is de Neelam het hele seizoen beschikbaar. De smakelijkste komen echter pas in juni als de moesson begint. Deze mango is favoriet in Hyderabad, maar ze worden door het hele land geteeld. In vergelijking met andere rassen zijn het kleine mango's met een oranje schil.

Chausa (seizoen juli-augustus)
"Als je denkt dat het mangoseizoen voorbij is, overspoelt de Chausa de markt. Populair in het noorden van India en Bihar heft deze mango een zoete smaak en een gele kleur."

Langra (seizoen half juli-augustus)
"Het is onduidelijk hoe dit ras aan haar naam komt. Letterlijk wijst het naar een kreupele. De moederboom van dit ras groeit in Varanasi. De eigenaar van de boom was ongelukkig genoeg verlamd, wat de naam van de mango kan verklaren. Deze vezel loze mango is populair in West-Bengal en in Haryana, Uttar Pradesh en Bihar.

Meer informatie:
Sam Solutions
Sandeep Mahajan
E: sandeep@samsolutions.co.in
W: www.mumbaifresh.com