Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Universiteit naar rechter wegens appelras

Washington State University (WSU) heeft onlangs aangekondigd juridische stappen te nemen tegen Phytelligence, een bedrijf dat is gespecialiseerd in biotechnologie. De universiteit beschuldigt het bedrijf van contractbreuk en schendingen van patent en handelsmerk. Door middel van een geding wil WSU zijn rechten voor het intellectueel eigendom van de Cosmic Crisp-appel beschermen.

Onderzoekers van de WSU ontwikkelden in 1998 het appelras Cosmic Crisp. In 2012 werd voor de betreffende appelboom een patent aangevraagd. Naar verwachting zal aan het begin van volgend jaar de Cosmic Crisp in alle grote supermarkten voor handen zijn.

Volgens de WSU had Phytelligence een onderzoeksovereenkomst ondertekend om bomen aan te planten waarmee Cosmic Crisp-appelen konden worden geteeld. De mate waarin deze bomen mochten worden aangeplant en konden worden verspreid was bepaald aan de hand van zeer strenge regels. Het bedrijf mocht weliswaar wel de bomen aanplanten, maar was ten strengste verboden om de bomen zonder licentie te verkopen. Onder de overeenkomst was gesteld dat de bomen die door Phytelligence werden aangeplant het bezit van de universiteit bleven, mits het bedrijf een overeenkomst voor een licentie zou sluiten waarmee de bomen wel aan andere partijen mochten worden verkocht.

Phytelligence heeft nooit een overeenkomst voor zo'n licentie afgesloten. Dat heeft het bedrijf echter niet tegen gehouden om in 2016 135.000 Cosmic Crisp-bomen aan een andere teler te verkopen.

"Er is veel tijd voor nodig om een nieuw appelras voor de markt te creƫren. De WSU heeft al twintig jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van de Cosmic Crisp-appel," zegt onderdirecteur Chris Keane van de WSU.

"We moeten onze rechten op intellectueel eigendom zo fel mogelijk beschermen tegen ernstige gevallen van contractbreuk of schending van ons patent. De acties van Phytelligence zijn een groot risico voor bijna twintig jaar aan werk en voor de financiƫle ondersteuning die door appeltelers in Washington aan ons werd gegeven. Ons werk was alleen mogelijk door alle bedrijven die zich wel aan de regels hebben gehouden. We moeten daarom de enorme investering beschermen, die zowel door de universiteit als door de betrokken telers mogelijk is gemaakt om dit nieuwe product op de markt te zetten," zegt Keane.

Naar verwachting worden er in 2018 5 miljoen Cosmic Crisp-bomen aangeplant. De Cosmic Crisp-appel staat goed bekend bij retailers en telers wegens het grote en sappige fruit, de uitstekende smaak en het feit dat het fruit heel langzaam bruin wordt als het wordt gesneden. Ook kan de nieuwe appel meer dan een jaar lang worden bewaard zonder dat het fruit zijn kenmerkende smaak of textuur verliest.

Voor meer informatie:
Phil Weiler
Washington State University
Tel.: +1 509-335-4742
E-mail: phil.weiler@wsu.edu.
Publicatiedatum: