Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

FIWAP

Kleine prijsveranderingen op Europese aardappelmarkt

België 
(week 11): Fiwap/PCA marktbericht:
Industrierassen: Fontane blijft prioriteit houden voor de industriële vraag (de meeste fabrieken kopen dit ras). Er is ook vraag voor de export (meerdere rassen, grote maten) naar landen in het oosten, maar ook vanuit Noord-Afrika en het Verenigd Koninkrijk (friteskwaliteit). 

Algemeen prijsniveau 35 mm +, min 60% 50 mm +, min 360 gr / 5 kilo EPS, bulk, frites, verkoopprijs zonder btw, directe levering:

Bintje: Rustige markt (aanbod groter dan of gelijk aan vraag). 2.00 tot 3.00 €/a afhankelijk van kwaliteit en bestemming; nog steeds weinig belangstelling van verwerkers, in tegenstelling tot schillers die de beste partijen opkopen; 

Challenger : Evenwichtige markt (vraag gelijk aan of groter dan het aanbod). Prijs circa 3.00 €/a;

Fontane : Sterke markt (vraag overtreft het aanbod): 3.00 tot 4.00 €/a, afhankelijk van de bestemming;

Innovator : 4.00 tot 5.00 €/a.Fysieke Europese markten 
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):Bintje plant: De aanvoer van kleine maten verloopt stroef. Dutch plant, Klasse A, van maart 2018, per 5 ton, in zakken, exclusief btw:

Maat 28 - 35 mm : 55,00 – 57,00 €/a


Maat 35 – 45 mm : 31,00 - 33,00 €/a


Future market: EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:Nederland
Noch het weer (aanvankelijk lenteachtig, vervolgens nat) noch de voorraad lijken van invloed te zijn op de fysieke prijzen. De PotatoNL quotation bleef vorige week vrijwel onveranderd met iets hogere prijzen voor de beste kwaliteit Agria en Markies. De transacties in de industrie bevestigen dat de prijs voor Bintje (vlokken) rond de 3,00 €/a ligt tot 6,00 €/a (schillen) en hetzelfde geldt voor Agria en Markies met prijzen van 6,00 - 8,00 €/a. De De aanvoer van bederfelijke partijen is begonnen voor het laagste prijssegment; terwijl de verkrijgbaarheid van de beste partijen tot aan het einde van het seizoen onzeker blijft, hetgeen sommigen zullen beschouwen als een kans op betere prijzen. De export is over het algemeen te rustig met kleine volumes die naar Afrika en het Caraïbische gebied gaan, tegen lage prijzen van slechts 2,00 tot 5,00 €/a voor de teler. De binnenlandse versmarkt blijft onder druk staan met lichte prijsdalingen; kruimige rassen variëren van 4,00 tot 7,00 €/a en vastkokende rassen van 7,00 tot 11,00 €/a. 

Quotation PotatoNL : ook beschikbaar op www.potatonl.comFrankrijk
Voor Bintje blijft de industriële markt gecompliceerd. De markt voor overige rassen is beter maar de prijzen blijven vooralsnog onveranderd tussen de 2.00 en 5.00 €/a. Uitgestelde levering (met name voor het ras Innovator, met een prijs tot wel 8.00 €/a). Op de exportmarkt is er vraag naar Agria en Markies vanuit Zuid-Europa (frites). De handel naar landen in het oosten is veel dynamischer. 

Ongewassen, bulk, verkoopprijs, exclusief btw, Noord-Seine, €/a, min – max (avg) (RNM) :


Duitsland
Op de versmarkt zijn de telersprijzen iets gedaald. Op 6 maart lagen zij rond de 11.67 €/a (+ 3.0%) voor vastkokend en rond 11.00 €/a (+ 3.1%) voor vast/kruimig. Industrieaardappelen (frites) kunnen op een meer solide markt rekenen in Rijnland (en elders in Duitsland), met de rassen Challenger, Innovator en Fontane, en goede telersprijzen tussen de 3.50 en 4.25 €/a. Voor Agria en Innovator worden prijzen tot 7.00€ betaald. Chips- en fritesaardappelen brengen met name in het oosten van Duitsland goede prijzen op. De prijzen voor biologische aardappelen liggen nog altijd rond de 48,00 €/a. 


*Er moet €1,00/a van deze prijzen afgetrokken worden voor de de sorteerkosten

Groot-Brittannië 
Gemiddelde telersprijs (alle markten) in week 9: 10,56 €/a. De activiteit op de markt is teruggekeerd na de recente koudegolf. Het overvloedige aanbod stelt kopers in staat de beste partijen op te kopen tegen onveranderde prijzen. Anderzijds neemt de druk op partijen van mindere kwaliteit toe. De groothandelsprijzen beleveren kopers van fritesaardappelen (friteszaken) tegen stabiele prijzen. De export naar de Canarische Eilanden is sterk. De sector houdt de koopprijzen rond de 3,40 tot 5,65 €/a, afhankelijk van het ras.

De vorst van tien dagen geleden heeft de vroege oogst op de Kanaaleilanden en in Cornwall beschadigd. Anderzijds hebben de voorraden in bewaring het slechte weer goed doorstaan. De kwaliteit van de producten die gedurende het koude weer zijn verladen is onduidelijk, zoals bijvoorbeeld de partijen bestemd voor de Canarische Eilanden. 

Polen, Oekraïne en Rusland 
Polen: Matige prijzen na herhaaldelijk aanbod van slechte partijen. Telersprijzen tussen de 5,00 en 9,00 €/a. 

Oekraïne: Telersprijzen tussen 9,00 en 14,00 €/a, met een gemiddelde van 10,50 €/a. 

Rusland: Zakken voor de groothandel met prijzen tussen de 17,00 en 29,00 €/a, afhankelijk van kwaliteit en ras. We beleven momenteel mogelijk de prijzenpiek van het seizoen. 

Voor meer informatie:
FIWAP

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018