Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mark Heemskerk, ADN:

"Kies morgen voor de speciaalzaak"

Morgen zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Mark Heemskerk, directeur van ADN, roept op om bij de keus voor een partij ook te denken aan de speciaalzaak en de eigen branche. "Liever houd ik geen politiek verhaal, maar wel een betoog voor de speciaalzaak. De ambachtelijke, hardwerkende ambachtelijke bedrijven die ons straatbeeld nog zo ontzettend leuk maken. De (goede) toekomst hiervan heeft helaas wel heel veel met politiek te maken", vertelt hij.
 
"Ik kan natuurlijk de negatieve insteek kiezen door te zeggen dat ik vaak treurig word als ik in bepaalde delen van het land het winkelaanbod zie. Maar laat ik dat gewoon eens omdraaien. Ik word blij als ik in bepaalde (te weinig overigens) delen van het land het winkelaanbod zie. Het kantoor van ADN (branchevereniging voor de groentenspeciaalzaken) is gevestigd aan een prachtige laan in Den Haag: de Frederik Hendriklaan, in de volksmond 'De Fred' genoemd. Een bewijs van een laan vol prachtige (vers)speciaalzaken. Leegstand is er bijna nooit en het aanbod blijft zeer divers, hoewel je ook hier wel steeds meer aanbod krijgt van eetgelegenheden etc. Deze speciaalzaken zorgen voor sfeer en diversiteit in een winkelgebied. Volgens mij nog steeds de belangrijkste voorwaarden om aantrekkelijk te zijn voor de consument.

De politiek in het algemeen, dus zowel landelijk als lokaal, maakt het voor de kleine speciaalzaak wel steeds moeilijker. Een kleine opsomming: betaald parkeren, beperkte parkeergelegenheid waarbij de supermarkt voorrang krijgt, vergunningen, verschillen in pintarieven voor groot en klein, verschil in huurprijzen (per vierkante meter) voor groot en klein, allerlei belastingzaken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een kleine zelfstandig ondernemer (m/v) is een eigen bedrijf begonnen uit passie voor product, liefde voor de klant en voorkeur voor vrijheid en zelfstandigheid. Voor de eerste twee zaken (klant en product) krijgt de ondernemer steeds minder tijd en voor de andere twee (vrijheid en zelfstandigheid) van overheidswege steeds minder ruimte. Ik roep de politiek daarom dringend op om het gesprek aan te gaan met deze ondernemers, want voor de economie zijn ze onmisbaar.

Met spanning wacht ik de uitkomsten af van de gemeenteraadsverkiezingen en de ontwikkelingen binnen de landelijke politiek. Gaan we gezonde voeding extra belasten met btw of gaan we het juist subsidiëren ter stimulering. Het is ook een keus die wij als stemgerechtigde consument morgen kunnen beïnvloeden."
 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018