Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Flaviapvr en Flaminiapvr van CIV

Nieuwe aardbeienrassen presteren goed

De nieuwe aardbeienrassen Flaviapvr en Flaminiapvr kunnen op een grote belangstelling in Zuid-Italië, Spanje, Griekenland, Marokko en Tunesië rekenen. De eerste oogsten en pilot-plantages wijzen op solide prestaties in zowel agrarisch als commercieel opzicht. 

De twee gepatenteerde rassen van CIV hebben als kenmerken dat ze vroeg zijn, de vruchten zich buiten de bladeren bevinden en dus eenvoudiger te plukken zijn en dat de planten goed bestand zijn tegen meeldauw en andere ziekten. De planten zijn ook geschikt voor uitgeputte bodems en hebben bewezen zich goed aan te passen aan biologische teeltmethoden. Zowel Flaviapvr en Flaminiapvr geven resistente vruchten die geplukt worden wanneer ze felrood van kleur zijn. Eenmaal rijp blijven de vruchten goed aan de plant waardoor de oogst met een paar dagen kan worden uitgesteld, zelfs tijdens de heetste dagen van het seizoen, laat CIV weten. 



"De rassen Muranopvr en Capripvr behoren tot de populairste doordragende aardbeienrassen in Noord-Europa; het ras Clerypvr voert het vroege segment in Frankrijk/Duitsland/Oost-Europa en Canada aan, terwijl Jolypvr enorm populair is in België," vertelt CIV-teler Michelangelo Leis. "Naast Flaviapvr en Flaminiapvr is dit slechts een greep uit het brede scala aan rassen dat CIV te bieden heeft en dat tegenwoordig in agrarisch en commercieel opzicht steeds meer erkenning krijgt. "Het voornaamste doel van CIV is om onze onderzoeksactiviteiten in toenemende mate te richten op de ontwikkeling van nieuwe duurzame kwalitatieve aardbeienrassen zodat we aan de eisen van alle spelers in de toeleveringsketen kunnen beantwoorden, van teler tot eindgebruiker."

"Het ras Muranopvr verdient het om apart genoemd te worden. Dit ras is één van de belangrijkste rassen op de Britse markt en is ook zeer populair in Nederland, België en Scandinavië, wat met name te danken is aan haar organoleptische eigenschappen en hoge productiviteit," legt Carmen Leida van CIV uit. "De Muranopvr heeft bewezen zich goed aan te kunnen passen aan verschillende omgevingen en de vraag naar dit ras is groot. Gegevens van telers hier en elders in Europa en testen in onderzoekscentra (bijvoorbeeld PCH in Hoogstraten) wijzen niet alleen uit dat Muranopvr flexibel en veelzijdig is maar ook dat dit ras in combinatie met teeltsystemen telers in staat stelt hun oogst ruim van tevoren te plannen. Muranopvr is ons vlaggenschip binnen het segment doordragers, en een ras dat de standaard bepaald vanwege de hoge kwaliteit van het fruit in één van de grootste Britse retailketens."

Tot slot wordt het ras Nabilapvr steeds meer gewaardeerd in Zuid-Italië en andere Mediterrane landen zoals Algerije, Marokko, Tunesië, Cyprus en Griekenland. Het is een robuust ras dat zeer geschikt is voor bodemsoorten met een hoog zoutgehalte. Dit ras levert uitstekende resultaten op in gebieden in Zuid-Italië waar doorlopend geoogst wordt, zoals in Basilicata, Sicilië en Sele. 

"Over het algemeen kunnen we zeggen dat het CIV-programma voor aardbeienverdeling, dat al sinds 1984 loopt, een succes is," concludeert CIV-directeur Eugenio Bolognesi. We hebben ons op vier onderzoekslijnen geconcentreerd: aardbeien voor het gematigde Mediterrane klimaat en landklimaat, doordragende rassen en rassen voor de industriële verwerking. Het gebruik van klassieke technieken en de ontwikkeling van nieuwe rassen die naast fruit van hoge kwaliteit ook een hoge productie garanderen zijn de belangrijkste doelstellingen voor CIV om de nationale en internationale markt niet allen de hoogste kwaliteit maar ook de beste keuze in duurzaamheid te bieden." 
Publicatiedatum: