Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bijzondere toepassing van fruitvezels

Voordelig maandverband van bananen voor Afrikaanse meisjes

In Rwanda kunnen schoolmeisjes nu voordelig lokaal geproduceerd maandverband kopen. Op een uur rijden van de hoofdstad Kigali runt Marie-Louise Umurisa een werkplaats waar zo'n twaalf vrouwen bananenvezels tot geurloos, bruin-grijs pluizig materiaal verwerken. 

Allafrica.com schrijft dat de bananenvezels, die als grondstof dienen voor dit materiaal, een afvalproduct zijn van de duizenden bananenplanten in het land. In de werkplaats worden de vezels tot een materiaal gesponnen dat volgens Umurisa zijn gewicht in goud waard is en de basis is voor milieuvriendelijk en goedkoop maandverband dat niet onderdoet voor dat van dure importmerken. 

Met behulp van deskundigen heeft Elisabeth Scharpf het procedé om bananenvezels in absorberend materiaal om te zetten in de Verenigde Staten gepatenteerd. Tevens heeft zij geholpen met het opzetten van de productiefaciliteit in het oosten van Rwanda.

Ook is zij een lobby gestart om de Rwandese regering te vragen de belasting op maandverband te schrappen, evenals de campagne 'Break the Silence' waarin zij de autoriteiten oproept maandverband aan noodlijdende scholen te verstrekken. De organisatie zet zich daarnaast in om mythes en taboes rondom het thema menstruatie te doorbreken door middel van voorlichtingslessen op scholen. 

Haar klantenbestand bestaat uit tienermeisjes en werkende vrouwen. "Jonge meisjes durven nu makkelijker om maandverband te vragen. Ik denk dat ze beseffen dat het niet raar is om maandverband te kopen."Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018