Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht van de Chinese importsector, week 6

De Chinese importmarkt is twee weken na het Lentefestival nog steeds aan de trage kant. Er is deze week niets meer te zien van het aanbod aan Chileense kersen. De nieuwe seizoensproducten, die de kersen hebben vervangen, zijn Egyptische sinaasappelen, late Navel-sinaasappelen uit Spanje en Chileense druiven.


 
Er is vanuit Chinese importeurs veel vraag naar Egyptische Navel-sinaasappelen. Het volume van deze sinaasappelen neemt dan ook toe. Daarnaast is het gelijktijdig de sinaasappeloogst van China zelf op de markt verschenen. In het begin van maart was hierdoor een situatie op de markt ontstaan, waarbij een groot deel van zowel de Egyptische als de Chinese sinaasappelen nog niet is geconsumeerd. Omdat de smaak van Chinese sinaasappelen iets zoeter is, staan zowel de prijzen als de omzet van Egyptische sinaasappelen onder druk.

De prijs van een doos van 15 kg aan Egyptische sinaasappelen van gemiddelde kwaliteit lag aan het einde van week zes op 72 yuan (€9,25). De omzet loopt traag. De retailmarkt voor Egyptische Valencia-sinaasappelen wordt ook nadelig beïnvloed. Hoewel er nog steeds Egyptische Navels op de Chinese markt zijn, komen de Valencia's vanaf deze week al op de markt. 

Een bijkomend probleem is dat het Egyptische seizoen door slechte weersomstandigheden te maken had met een verminderde opbrengst aan grote sinaasappelen. Het volume is kleiner en ook zijn er zichtbare problemen met de schillen van de sinaasappelen. Het Egyptische aanbod is hierdoor dit jaar slechts de helft van dat van vorig jaar. De prijzen van sinaasappelen met een relatief goede kwaliteit stonden op het einde van week 5 op 105 yuan (tussen €13,-) per doos, maar over het algemeen loopt het aanbod traag.
 


Naast Egyptische sinaasappelen kwamen ook sinaasappelen uit de VS en uit Spanje op de Chinese markt. Het aanbod aan Navel-sinaasappelen uit de VS lijkt op dat van Egypte in die zin dat er nog een groot volume op de markt is blijven liggen. Als gevolg hiervan zijn de prijzen voor Amerikaanse Navels gedaald. Aan het einde van deze week stond de prijs voor een doos Amerikaanse Navel-sinaasappelen van 21 kg op 255 yuan (€32,60).

Door deze ontwikkelingen staan de Spaanse Lane Late-sinaasappelen op de markt in een ongemakkelijke positie tussen de Egyptische en Amerikaanse sinaasappelen. Ook is er bij het huidige aanbod uit Spanje duidelijk vorstschade te zien. De prijzen voor Spaanse sinaasappelen is hierdoor aanhoudend gezakt, terwijl de vraag vanuit de Chinese consument zich op lijkt te splitsen tussen het aanbod uit de VS en uit Egypte. Aan het einde van deze week stond de prijs op de markt voor Spaanse sinaasappelen van relatief goede kwaliteit op rond de 170 yuan (€21,72) per doos. Dat is de laagste prijs die ooit voor Spaanse sinaasappelen werd genoteerd. Importeurs hebben zodoende moeite om met deze sinaasappelen nog winst te draaien.

Op dit moment schakelt het aanbod op de markt over van Peruaanse naar Chileense druiven. Een klein volume aan Chileense druiven is al op de Chinese markt gekomen. Dit betreft echter vroege druivenrassen, die zodoende nog zoet genoeg zijn voor de Chinese markt. Hierdoor zijn de prijzen van Chileense druiven gedaald. De prijs ging voor 175 yuan per tray (€22,30) naar 145 yuan (€18,40). De Peruaanse druiven bevinden zich in een stadium waarin al het aanbod uit Peru is geïmporteerd en er alleen nog Peruaanse druiven in opslag bij Chinese importbedrijven de markt op komen. De kwaliteit van de Peruaanse druiven is echter wisselvallig. Dit heeft als gevolg dat ook de prijzen fors schommelen. De prijs voor Peruaanse druiven van gemiddelde kwaliteit was deze week slechts 135 yuan per tray(€17,20), terwijl de Peruaanse druiven van hoge kwaliteit prijzen kunnen vangen van rond de 175 yuan per tray (€22,30).
 


In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn Australische druiven met vertraging op de markt gekomen. Ook is het volume dat wordt geïmporteerd wat kleiner. De druiventeelt van Australië is wegens weersomstandigheden qua opbrengst afgenomen. De kleur is iets donkerder dan in voorgaande jaren, terwijl ook de formaten wat kleiner zijn. Als gevolg van de afgenomen kwaliteit zijn de prijzen voor Australische druiven die op dit moment op de markt worden geplaatst wat lager dan in voorgaande jaren. De prijs van pitloze rode druiven van middelmatige kwaliteit ligt rond de 255 yuan (€32,60). Veel importeurs verwachten echter dat de omstandigheden rondom de Australische druiven zich tijdens het seizoen geleidelijk aan zullen verbeteren.Auteur: Yang Shuang

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018