Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overschot kleine appelen in Washington

Er zijn duidelijk twee kanten aan het verhaal over appelen uit Washington. "Er is de kant van de retail, waar consumenten de grote blinkende appelen zien in de winkels. En dan is er de institutionele kant waar scholen, gevangenissen en dergelijke de kleinere appelen ontvangen en waar we veel bulk aan verkopen," zegt Jeff Aguigui van Ag Grower Sales LLC in Wenatchee, Washington. "We hebben geen goed teeltjaar achter de rug wat betreft de grote maten, dus voor de retail is het geen best jaar. En voor de kleine appels geldt een overschot, groter dan we de afgelopen 15 jaar gezien hebben."

Aguigui merkt op dat het teeltseizoen voor Washington appelen uitdagend was en niet gunstig voor het telen van grotere appelen. "De hele zomer moesten we het stellen met weinig water, was er veel zon en was het erg heet. Dat betekent dat de appelen niet groeien," zegt Aguigui. Ag Grower krijgt haar appelen uit teeltgebieden zoals Wenatchee en Yakima in Washington. "Optimale teeltcondities zijn warm overdag en koel in de nacht. Die koelere nachten waren er niet en daarom groeiden deze appelen niet."



Maatvoering
Voor de retail betekende dat dat de maatvoering wat kleiner was dan gebruikelijk. Normaal gesproken zijn de meeste appelen in 88 tot 100, maar dit jaar lagen ze dichter bij 64-80. "De vraag is ook niet zo sterk als in het verleden," zegt Aguigui. "Er is veel fruit op de markt."

Dat heeft prijzen twee kanten opgeduwd. "Voor de kleine appelen zijn de prijzen waarschijnlijk 25 tot 40 procent lager dan vorig jaar," zegt Aguigui. "En de prijzen in de retail voor de grotere appelen zijn gestegen omdat we grotere appelen niet hebben. De stijging is ten minste 20 procent in de retail."

Vooruitblikkend merkt Aguigui op dat telers vooral hun voorraden kleine appelen willen wegwerken. "Er komen weer volgende seizoenen aan, zoals het kersenseizoen en mensen maken zich daar klaar voor. Veel appeltelers hebben ook kersen, dus ze willen zich daar straks op richten en dan moet het met de appelen klaar zijn," zegt hij. "Anders hebben ze na het kersenseizoen nog steeds hun appelen te verkopen en hebben ze een heel ander probleem aan de hand."

Voor meer informatie:
Jeff Aguigui
Ag Grower Sales LLC
Tel: +1-509 886-7016
jeff@aggrowersales.com