Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Avocadomarkt Dubai in kinderschoenen

Tholen – Dubai is bekend vanwege de enorme wolkenkrabbers als Burj Khalifa en de opgespoten palmeilanden. Door het gunstige economische klimaat heeft de stad een grote aantrekkingskracht op bedrijven. "Het is een metropool," typeert Hadi Abuseedo van Abuseedo Trading zijn thuisbasis. Met inwoners uit alle windstreken is de markt uniek. Daarnaast fungeert het Emiraat als draaischijf in de handel in het Midden-Oosten.

In de warme wintermaanden trekt Dubai veel toeristen. Gedurende deze maanden ligt de vraag naar groenten en fruit hoger. Een deel van de bevolking ontvlucht de zinderende hitte in de zomermaanden. "We zien dat de vraag dan daalt, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Ook in de zomer is er vraag vanuit de retail en groothandel," vertelt Hadi.


Shadi Abu Snineh, Syed Moin uddin en Hadi R. Abuseedo.

Wereldwijde import

"Dubai heeft een solide markt," vertelt Hadi. "Wat ons bedrijf uniek maakt, is dat we in diverse sectoren actief zijn. We leveren aan retail, groothandel, verwerkende industrie en re-export." Het importbedrijf werd in 1973 opgericht. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. "We hebben veel ervaring en sommige van onze relaties met leveranciers en klanten bestaan meer dan veertig jaar."

Het bedrijf importeert een breed assortiment groenten en fruit uit alle windstreken. Azië, Latijns-Amerika, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië," somt Hadi enkele belangrijke importpartners op. Daarmee omvat hij meteen vrijwel de hele aarde. "We importeren vanuit heel de wereld per zeevracht." In het brede assortiment van de importeur vormen citrus, bananen, appelen en ananas de hardlopers.

Dubai: poort naar Midden-Oosten
De toenemende concurrentie van Europese bedrijven die het Midden-Oosten als een potentiële markt zien, vormt geen directe bedreiging. "Die import is vooral via luchtvracht, wij importeren alleen via zeevracht, dus daar is geen concurrentie," vertelt Hadi. Dubai functioneert als een draaischijf in de handel naar het Midden-Oosten, al is dat ook afhankelijk van het land van oorsprong. "De handelsstroom is afhankelijk van de geografie en de snelheid van het transport," legt Hadi uit. "Als Dubai de eerste haven is, dan vormt de stad een draaischijf, maar vanuit bijvoorbeeld Europa kunnen andere havens sneller zijn."

Abuseedo exporteert een deel van de producten naar landen in de regio. Zo'n 40% van de handel gaat rechtstreeks naar andere markten. Oman, Saoedi-Arabië, Bahrein, Koeweit, Irak, Georgië, Azerbeidzjan en Jordanië zijn enkele bestemmingen voor de groenten en fruit.

Onvolwassen markt
De afgelopen jaren trekt een consolidatiegolf door de sector. Kleine en middelgrote bedrijven krijgen het steeds lastiger. "Klanten gaan vaker direct importeren, dat heeft gevolgen voor de sector. Er zijn bedrijven die omvallen," ziet Hadi. "Het is belangrijk om te garanderen dat klanten een goed product krijgen met een goede kwaliteit."

Avocado's en blauwe bessen zijn met een opmars bezig in de Golfstaten. "Al is de markt nog niet volwassen genoeg," typeert Hadi. Foodservice en sommige retailers zijn wel bereid om de prijs voor deze producten te betalen, maar een groot aantal spelers in de markt zoekt naar goedkope alternatieven. "Kenia bijvoorbeeld in plaats van Spanje en Argentinië," illustreert Hadi. Dat de markt nog volop in ontwikkeling is, blijkt ook uit het beperkte aanbod van gerijpte avocado's. Rijpkamers zijn er bijvoorbeeld nauwelijks. "Wij willen onze positie als handelaar behouden dus investeren we niet in rijpkamers. Dat is een taak van onze klanten," sluit Hadi af.

Meer informatie:
Abuseedo Trading
Hadi R. Abuseedo
T: +971 4 320 0808
E: hadi@abuseedotrading.com
W: www.abuseedotrading.com

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018