Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Toekomstbestendig familiebedrijf

Paprikatelers op bezoek bij Novifarm

Tholen - Dik Kruijthoff leidde gisteren een groepje paprikatelers rond bij Novifarm in Numansdorp. De telers waren op bezoek voor een bijeenkomst met het thema samenwerken.

"De markt vraagt naar knowhow over de aanpak en organisatie binnen samenwerkingsverbanden. Ondernemers kunnen en willen wel, maar weten niet hoe. Feitelijk nemen wij de ondernemers aan de hand bij het opzetten en inrichten van de samenwerkingsorganisatie en we begeleiden ze waar dat nuttig en wenselijk is. Daar is Triple Group goed in,' vertellen Marcel van der Zwan en Marcel Eek van Triple Group. Op vraag van verschillende tomatenkwekers organiseerde Triple Group medio 2017 enkele succesvolle bijeenkomsten voor tomatenkwekers in het kader van samenwerken. 'We zijn de hele dag met de verschillende schakels in de keten in gesprek, dus we weten wat er speelt. En we hebben natuurlijk de agrarisch ondernemer van 2017 in ons midden: Novifarm,' aldus Marcel Eek.

Na een betoog van Patrick Zwaan over de marktontwikkelingen in de sector, inspireerde Dik de telers met het verhaal van samenwerkingsverband Novifarm dat 11 jaar geleden tot stand kwam.


Nadat Novifarm vorig jaar werd uitgeroepen tot agrarisch bedrijf van het jaar, kreeg het bedrijf veel aandacht vanuit de agrarische en tuinbouwsector.

Duurzame continuïteit
Dik deed na zijn schoolloopbaan ervaring op in het bedrijfsleven. Hij was onder meer werkzaam bij ABN-Amro waar hij zich specialiseerde in de glastuinbouw. Uiteindelijk keerde hij terug naar het teeltbedrijf. "Zelf ben ik 14e generatie. Het is mijn drive om het bedrijf klaar te stomen voor de volgende generatie. Duurzame continuïteit noem ik dat. Het familiebedrijf verandert, constateerde Dik. "Daar moeten we een antwoord op zien te vinden."

Drie akkerbouwbedrijven met een totaal areaal van 820 ha in de Hoeksche Waard vormen samen met drie stille vennoten Novifarm. "Met de samenvoeging hebben we een knip gezet tussen emotie en ratio. Dat betekent dat de gebouwen en grond in eigendom blijven van de afzonderlijke bedrijven. De teelt, inkoop, verkoop, arbeid en mechanisatie is samengebracht in een vennootschap."

Goed doordacht bouwplan
"45% van ons bouwplan bestaat uit graan. Dat is een groot percentage voor zo'n laag renderend gewas. Maar dat is niet zonder reden. De mineralenbalans in de bodem staat voor ons hoog in het vaandel. De teelt van graan is dienstbaar aan hoogrenderende gewassen zoals aardappelen, bieten, uien en knolselderij."


"De pootaardappelen worden strikt gescheiden van de consumptieaardappelen om eventuele ziektes te voorkomen"De arbeidsuren per gewas worden door Novifarm nauwkeurig bijgehouden. "Ik vind het een zwakte van onze sector dat dit zo weinig gebeurd. Het helpt enorm bij het maken van het bouwplan als je ziet hoeveel energie je in de teelt van een gewas stopt."

Samenwerken
De winstdeling gebeurt op basis van het totale bouwplan en niet op basis van de opbrengsten van de afzonderlijke gewassen. Daarbij wordt rekening gehouden met het ingebrachte kapitaal en de arbeidsuren. Een tip voor de paprikatelers: "Het kan weleens zo zijn dat de handel meer baat heeft bij een gewas dat minder opbrengt qua rendement als je het totale plaatje bekijkt. Het voordeel van samenwerken is dat je op deze manier een bredere markt kunt bedienen."


In de rustige maanden kan er onderhoud worden gepleegd.


"Een dure investering, maar hij is zijn geld waard. In de piektijd kunnen we hem vol inzetten"


Samenwerken betekent ook: hoe meer mensen, hoe meer meningen. Qua besluitvorming heeft Dik een heldere visie. "Ik ben pertinent tegen stemmingen en streef altijd naar een unaniem besluit. Als je de meerderheid gelijk geeft, verlies je de rest."

Verduurzaming
Door de intensieve samenwerking en de efficiënte verdeling van taken, blijft er tijd over om te richten op innovatie en verduurzaming. "Dit jaar komen er een kleine 2000 zonnepanelen op het dak, waarmee we relatief zelfvoorzienend worden."


In de schuur liggen 2000 zonnepanelen te wachten totdat ze op het dak geïnstalleerd worden.

Ook worden thema's als smart farming en bio-based economy onderzocht. Dik: "Als ik fulltime op het bedrijf bezig zou zijn, zou ik daar nooit de tijd voor hebben."

Strategische keuzes bieden perspectief
Tot slot hebben de deelnemers onder leiding van Triple Group gediscussieerd over de toekomst van hun eigen ondernemingen de mogelijkheden tot samenwerking die zij voor hun eigen bedrijf verder kunnen ontwikkelen. Tijdens de discussies tussen de deelnemers kwam duidelijk naar voren dat het onderwerp samenwerking in de keten topic is. Vrijuit is gesproken over kansen. De gemene deler was dat de bedrijven die strategische keuzes maken en de regie strakker in handen nemen het beste perspectief hebben naar de toekomst toe.


Voor meer informatie:
Triple Group
Honderdland 71
2676 LS Maasdijk
+31(0)174 527 300
www.triple-group.nl


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018