Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Noodweer treft citrusteelt Andalusië

Het noodweer dat westelijk Andalusië trof, heeft verliezen veroorzaakt bij sinaasappelen en late mandarijnen, vooral in Sevilla en Huelva. Het overschot aan water heeft beschadigingen aan de schil van onder andere de Nadorcott, Tango en Orri mandarijnen veroorzaakt.

Op hun beurt hebben de sterke windstoten en de tornado's de sinaasappelen en mandarijnen geraakt, waardoor veel fruit op de grond gevallen is. Dit maakt de oogst of commerciële exploitatie van het fruit onmogelijk.

Vanwege deze situatie verschuiven sommige afnemers hun activiteiten naar andere zones, in afwachting van de normalisatie van de situatie in deze regio.

Citrusteelt in Andalusië
Er wordt geraamd dat de Andalusische teelt van sinaasappel 47 % van de nationale teelt vertegenwoordigt, en die van mandarijn en citroen respectievelijk 18 % en 13 %. Op basis van de berekening voor 2017/2018 wordt verwacht dat Sevilla de belangrijkste teler van citrus zal zijn, met 792.576 ton en 39 % van de Andalusische teelt. Sevilla wordt gevolgd door Huelva met 523.173 ton. Samen vertegenwoordigen deze twee provincies 65 % van de citrusteelt van Andalusië.

Sevilla is de eerste provincie in de levering van zoete sinaasappel, met 47 % van de totale teelt van Andalusië, gevolgd door Huelva. In de mandarijnenteelt staat de provincie op de tweede plek, met 19 %. De provincie Sevilla verwacht echter een afname van 6 % in sinaasappels en een aanzienlijke toename in de teelt van mandarijnen: 19,2 %. Toch wordt voorzien dat de totale oogst van citrus zal afnemen met 3,8 %.

Huelva zal de belangrijkste provincie zijn op het gebied van de mandarijnenteelt, met 57 % van het totaal van de regio, en de tweede op het gebied van zoete sinaasappel, met 21 %. De voorspellingen wijzen op een afname van 7,1 % van zoete sinaasappel en een lichte groei in de teelt van mandarijnen: 3,4 %.

In het seizoen van 2016/2017 had de oogst van Andalusië een omvang van 2,07 miljoen ton, waarvan 18 % geëxporteerd werd. In de afgelopen jaren is er sprake van een stijgende trend in de waarde van de Andalusische export, met ongeveer 290 miljoen euro in het seizoen 2016/2017 en een verhandelde oogst van meer dan 370.00 ton.

Wat betreft de sinaasappel bedroeg de export vanuit Andalusië 275.000 ton (184 miljoen euro), 17,5 % van de oogst. De export van mandarijnen had een omvang van meer dan 50.000 ton (44 miljoen euro), 14,3 % van de oogst. Er werd 36.000 ton (50 miljoen euro) aan citroen geëxporteerd: 31,2 % van de oogst.

Een andere conclusie van het onderzoek is dat de algemene trend van een stijgende waarde van de teelt aanhoudt. In 2017 werd er een totale waarde van 868 miljoen euro bereikt. De totale arbeidskosten voor het huidige seizoen worden geschat op 6,8 miljoen aan daglonen. 62 % van deze kosten worden gemaakt in de oogstperiode.

Bron: lasprovincias.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018