Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Winnaar prestigieuze Portugese 'New Projects' -prijs in categorie tuinbouw

Hoogwaardig zoete aardappelpootgoed voor Europese telers

NativaLand heeft de belangrijke 'New Projects'- prijs 2017 in de wacht gesleept. Deze innovatieve start-up werd eind 2016 opgericht door Portugese en Ierse aandeelhouders met als doel telers in heel Europa virusvrij, hoogwaardig plantmateriaal voor de teelt van zoete aardappelen te kunnen leveren. 

De laatste jaren is de Europese markt voor zoete aardappelen jaarlijks met ruim 12% gegroeid en in 2017 bereikte de totale consumptie meer dan 300.000 ton. Deze groei zal zich de komende jaren naar verwachting voortzetten, aangezien de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking in Europa nog altijd lager ligt dan die in de Verenigde Staten. 

Veel van deze groei is te danken aan het toenemende bewustzijn onder Europese consumenten omtrent de hoge voedingswaarde en gezonde eigenschappen van de zoete aardappel, die inmiddels een 'superfood'-status heeft bereikt. Dankzij de ontwikkeling van verschillende zoete aardappelrassen, in verschillende kleuren en smaken, is het product veelzijdig toepasbaar, zowel op culinair gebied als voor de verwerkende industrie). 

Eén van de redenen waarom er in Europa vooral geïmporteerde zoete aardappelen worden geconsumeerd is de geringe beschikbaarheid van goed en gevarieerd plantmateriaal. 


Van links naar rechts: Luís Capoulas Santos (Portugese minister van Landbouw), Tiago Santos (algemeen directeur van Nativa Land, Lda.), Nuno Carrapatoso (directeur Nativa Land Lda.), Prof. António Vicente (Hoofd Faculteit Biological Engineering van de Universiteit van Minho en tevens jurylid)

Het in 2016 opgerichte NativaLand is voor 50/50 eigendom van Oreintempo en Beonatics. 

Orientempo is een Portugese ondernemersgroep die investeert in de landbouw, het toerisme, media en onroerend goed. Beotanics in een Iers bedrijf dat opgericht werd door Patrick FitzGerald en zich al jarenlang bezighoudt met de veredeling en vermeerdering van gewassen, waaronder zoete aardappelen. 

NativaLand heeft in Portugal een groot European Sweet Potato Centre gebouwd in de bekende tuinbouwregio Ribatejo, op zo'n 65 km ten noorden van Lissabon. Van hieruit worden nu al zoete aardappelen naar telers in Europa verladen. 

Het project van NativaLand zal een grote bijdrage leveren aan de groei van de zoete aardappelteelt in Europa en ervoor zorgen dat de Europese consument, die veelal lokale producten boven import verkiest, deze categorie nog meer zal weten te waarderen.

De 'Prémio Nacional de Agricultura' werd op 1 maart aan NativaLand uitgereikt in Lissabon in aanwezigheid van de Portugese minister van Landbouw en belangrijke spelers uit de sector.

 
Voor meer informatie:
E: geral@nativaland.com
T: (+351) 211 383 200
www.nativaland.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018