Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Exponentiële groei bedrijf verwacht in teelt van zachtfruit

Onubafruit reserveert 200 hectare voor avocadoteelt in Huelva

In september 2016 investeerde de coöperatie Onubafruit 21 miljoen euro in de aankoop van een stuk land van ongeveer 870 hectare, gelegen in Gibraleón, in de Spaanse provincie Huelva. Het bedrijf zegt dat ongeveer 652 hectare bestemd is voor geïrrigeerde landbouw, met water van de vereniging voor irrigatie in Zuid-Andévalo. Hiermee zal niet alleen de teelt van zachtfruit van het bedrijf sterk worden uitgebreid, maar er zal ook ongeveer 200 hectare bestemd woren voor avocadoteelt. Daarmee zet het bedrijf voor het eerst in op deze vrucht, die 'in de mode' is. De totale investering (een optelsom van de kosten voor de aankoop en de transformatie van de grond en de bouw van een verpakkingscentrale) komt neer op meer dan 51 miljoen euro.

Het doel van deze investering is niet alleen om te groeien in grootte, maar ook om een deel van de teelt - ongeveer 35 % - in het gebied van Condado, te verplaatsen. Hier wordt de teelt namelijk beïnvloed door het irrigatieplan voor de noordelijke kroon van nationaal park Doñana en de bosbouwwet van 1992.

"Op dit moment is er sprake van een transformatieperiode van de grond. Later zal deze, verdeeld in percelen van 5 hectare, geëxploiteerd worden door onze partners, op basis van verhuur. Op dit moment is er al zo'n 460 hectare getransformeerd, waarvan ongeveer 70 hectare al in gebruik is. We hopen dat in het seizoen van 2019 alle grond die bestemd is voor de teelt van zachtfruit, met name aardbeien en frambozen en in mindere mate vroege blauwe bessen, in gebruik is", zegt Bartolomé Costa, van de technische afdeling van Costa de Huelva, partner van Onubafruit.

200 hectare van de grond is al gereserveerd voor de aanplant van de Hass avocado, die zal beginnen in mei en eindigen in oktober dit jaar. "We hebben sondes geïnstalleerd voor het controleren van de temperatuur, vochtigheid en windkracht in de omtrek van het gebied dat bestemd is voor de avocado. Met hulp van specialisten uit Málaga en Granada, gebieden waar men traditioneel gezien veel kennis heeft over de avocado, is vastgesteld dat dit gebied geschikt is voor de avocadoteelt", vertelt Bartolomé Costa.

Volgens de technisch leidinggevende is de vraag naar avocadoplanten groot. Er zijn in Huelva, naast Onubafruit, namelijk meer bedrijven geïnteresseerd in het telen van avocado. Ook in Algarve, in Portugal, is er vraag naar. Deels wordt dit veroorzaakt door watertekorten in Málaga, hetgeen verhindert dat de teelt daar kan blijven toenemen.

"We geloven dat de markt voor de avocado er veelbelovend uitziet in de toekomst. Spanje levert rond de 20 - 25 % van wat Europa consumeert, en heeft een goede reputatie op deze markt, vanwege de nabijheid. De vraag groeit jaarlijks wereldwijd gezien. Bovendien is de avocado een gewas dat geen buitensporig hoge investeringen vereist, aangezien er niet veel arbeidskracht nodig is voor de exploitatie en oogst. De rentabiliteit is niet zo hoog als bij zachtfruit, maar toch is de avocado zeer interessant".

Er wordt verwacht dat de plantages vanaf 2021 de eerste commerciële oogsten zullen gaan opleveren, qua grootte vergelijkbaar met die van Málaga en Granada.

Interessant om te vermelden is nog dat een andere partner coöperatie van Onubafruit, Freslucena, recent ook nieuwe grond heeft verkregen voor de teelt van zachtfruit, in Villablanca. Er wordt dan ook verwacht dat Onubafruit op de korte en middellange termijn een belangrijke groei in volume en omzet zal realiseren, waarmee het bedrijf zich zal consolideren als leider in deze sector.Voor meer informatie:
Onubafruit
P.E. Mirador del Odiel 
C/ Lentisco s/n. Port.3, Ofic. 17.
(Avd. Frc. Montenegro)
21001 Huelva
+34 959 540 844
onubafruit@onubafruit.com
onubafruit.com


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018