Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Export manager Stan Fijnaut (Hortiland) al 22 jaar in Griekenland actief

“Grieken betalen hoofdprijs voor groenten en fruit”

Tholen - Stan Fijnaut woont al ruim 22 jaar in Griekenland en is tot op heden werkzaam als Export Manager bij Hortiland. Hortiland is in 1992 in Nederland opgericht en de kernactiviteit is het leveren van hybride zaden en plantennutriënten aan de professionele groententeler. Volgens Stan is de Griekse teelt kleinschalig. Griekenland telt ongeveer 860.000 teeltbedrijven met een gemiddelde bedrijfsgrootte van ca. 5 hectare. Daarnaast is 12,6% van de beroepsbevolking werkzaam in de agrarische sector. Dit is erg hoog in vergelijking met Nederland waar 1,2% van de beroepsbevolking in de agrarische sector werkzaam is. "Niet alleen de telers hebben last van de gevolgen van de crisis. Ook de leveranciers van zaden, kunstmest en bestrijdingsmiddelen voelen de rechtstreekse gevolgen van de crisis. Zo is door het krimpende areaal en verminderde bemesting en gewasbescherming de omzet van deze bedrijven gedaald. Een voorbeeld hiervan is het kunstmestgebruik over de laatste 6 jaar die met ongeveer 20% is gedaald".


Stan op bezoek in China

Door de crisis betalen Grieken volgens Stan de hoofdprijs voor groenten en fruit. "Meer dan de helft van de consumenten gelooft dat producten van eigen bodem superieur zijn aan importproducten. Toch heeft de crisis de consument gedwongen om meer prijsbewust inkopen te doen, want de importproducten kunnen nog wel eens goedkoper zijn dan de producten van eigen bodem. Op dit moment hebben grote supermarktketens in Griekenland meer dan de helft van de retailmarkt in handen en er wordt verwacht dat dit verder zal groeien. De groei van de grote moderne winkelketens heeft ook gevolgen voor de Griekse landbouw. Deze winkelketens stellen vaak hoge eisen zoals volume, kwaliteit, traceerbaarheid en betrouwbare levering. De verouderde landbouw van Griekenland heeft moeite om aan deze eisen te voldoen. Dit terwijl Griekenland alles in huis heeft om een internationaal succesvolle landbouw- en voedselsector te ontwikkelen."


Stan (rechts) op de Agrotica Beurs in Thessaloniki

Tijdens de financiële crisis is Griekenland erg hard geraakt en heeft hierbij veel hulp  nodig gehad van de andere Europese lidstaten. De afgelopen 3 jaar is Griekenland hard bezig geweest met hervormingen en bezuinigingen om zo te voldoen aan de eisen van de Trojka (EU, IMF en ECB). "Hoewel er voortgang wordt geboekt, blijft de situatie voor de gemiddelde belastingbetaler in Griekenland moeilijk. De werkloosheid is nog steeds hoog, de schuld van particulieren en bedrijven aan banken en aan de overheid is nog extreem hoog, de belastingdruk is hoog en veel getalenteerde jongeren vertrekken naar het buitenland in de hoop op een betere toekomst. Ook voor het bedrijfsleven is het moeilijk om normaal te blijven functioneren door de erg hoge belastingen en een gebrek aan kredietvoorzieningen. In de land- en tuinbouwsector is de situatie vergelijkbaar met het algemene bedrijfsleven. Nieuwe investeringen zijn moeilijk en daarbij komt nog dat de Europese landbouwsubsidies geleidelijk worden afgebouwd en de sector zelf levensvatbaar moet worden. Deze uitdagingen brengen onrust voor de traditionele land- en tuinbouw, die gedeeltelijk gebaseerd is op subsidies en niet voldoende gemoderniseerd is om de nieuwe uitdagingen van de toekomst aan te kunnen.


De punten, waarop de ontwikkeling van de Griekse agrarische sector vastloopt, zijn voornamelijk de overheid en de telers zelf. Griekenland heeft moeite om de versnipperde agrarische sector te verenigen. De agrarische sector bestaat uit veel kleine bedrijven. Deze hebben niet het kapitaal om grote investeringen te financieren. Terwijl innovaties wel nodig zijn om bij te blijven in de modernisering van de landbouw en mee te doen met de wereldwijde schaalvergroting. Daarnaast mist Griekenland de knowhow om deze modernisering te realiseren en durft de oudere generatie telers vaak geen risico te nemen en blijven ze bij oude teeltgewoonten. "De regering probeert de sector een nieuwe stimulans te geven en subsidieert jonge telers en vernieuwingen van materiaal, maar de effecten zijn nog niet waar te nemen op grote schaal. Er wordt veel gesproken over innovatie, branding en export maar slechts weinig tuinders hebben hier tot nu toe profijt van gezien. De grote verandering zal vanuit de tuinders en landbouwers zelf moeten komen, niet alleen van subsidies of overheidsondersteuning. Er is een beter economisch klimaat, nieuwe energie en motivatie nodig om uit de huidige negatieve situatie te komen. De Griekse land- en tuinbouw sector moet meer extrovert worden en de voordelen die het heeft (geografische positie, klimaat, grote bevolkingsgroep die in de land en tuinbouw actief is, lagere productiekosten t.o.v. noordelijker landen) beter benutten".

Er zijn gelukkig wel een aantal lichtpuntjes en uitzonderingen op de negatieve situatie en dat merkt Stan ook. "Hoewel de prijzen van AGF in 2017 laag waren op olijven, olijfolie en nog een paar producten na, is er een trend van nieuwe teelten (kruiden, superfood, granaatappelen en oliehoudende gewassen) en ook naar teelttechnieken die een nieuwe impuls zouden kunnen geven. Een andere positieve ontwikkeling is dat het toerisme de laatste 3 jaar hard is gegroeid (25 miljoen toeristen in 2017!), waardoor de binnenlandse consumptie van AGF in de periode van april tot en met september stijgende was".

Voor meer informatie:
Stan Fijnaut
sfijnaut@yahoo.com


Publicatiedatum: 13-3-2018
Auteur: Jeffrey van Akkeren
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: