Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Pascale Begoulle, SIKIG

Hoge prijzen Franse kiwi's

"Dit jaar zien we prijzen als nooit tevoren," begint Pascale Begoulle van het Franse SIKIG. "De hoge prijzen voor Franse kiwi's zijn te danken aan de goede kwaliteit van het fruit en de tekorten, niet alleen in Frankrijk maar ook in Italië. In Frankrijk is de kiwiproductie 20% lager. Dit is met name het gevolg van slechte weersomstandigheden, zoals vorst, hagel en wind. Volgens Pascale zal het een kort seizoen worden en dan met name voor de grotere maten. Gezien de huidige prijzen belooft het eveneens een goed seizoen te worden."


Mathieu Casteran en Pascale Begoulle

SIKIG teelt alleen Franse kiwi's. De teeltgebieden bevinden zich in de vallei van de Adour en Garonne. Pascale: "We telen het gele kiwiras SunGold voor Zespri. Onze telers leveren de kiwi's bij de pakstations af waarna ze door Zespri worden vermarkt. Het is ons niet toegestaan om dit zelf te doen."

De groene kiwi's daarentegen worden direct door SIKIG vermarkt. Ze worden zowel op de Franse als exportmarkt afgezet. "We exporteren onze kiwi's naar Spanje, Luxemburg, België, Duitsland en bovenal naar Azië. Vanwege de kleinere volumes kunnen we minder exporteren dan gebruikelijk. Bovendien zijn we niet actief op zoek gegaan naar nieuwe markten in Azië, vandaar dat we ons exportgebied ook niet verder hebben uitgebreid."

Een opmerkelijke ontwikkeling is het ernstige tekort aan grotere maten. "Op de Europese exportmarkt bestaat er een grote vraag naar grote maten en daarom hebben Europese markten momenteel het meest te lijden van het tekort aan kiwi's."

Momenteel investeert SIKIG in de biologische teelt. "We zijn al een paar jaar actief in de bioteelt en we willen ons in dit opzicht verder verbeteren. We willen dat onze producten aan de eisen van Label Rouge, IGP en GlobalGAP kunnen beantwoorden. Duurzaamheid staat hoog op onze lijst van prioriteiten. Sterker nog, het is één van pijlers waarop ons bedrijf gevestigd is en onze belangrijkste motivatie om te investeren in de biologische teelt."


Voor meer informatie: 
SIKIG
Pascale Begoulle
Tel: + 33 (0)5 58 73 22 34
Mob: + 33 (0) 82 68 43 50


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018