Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Meer en betere werkgelegenheid voor vrouwen op Ghanese bananenplantages

Na het succes van het educatieve programma voor plantage-medewerkers in Ghana is de grote Ghanese bananenproducent Compagnie Fruitière de samenwerking met Banana Link aangegaan om de onevenredig lage arbeidsdeelname van vrouwen bij hun dochterbedrijf Golden Exotics (GEL) aan te pakken. 

Banana Link en de International Union of Foodworkers (IUF) organiseerden in januari workshops in Ghana met deelnemers van Fairtrade Africa, de vakbonden, de General Agricultural Workers Union of Ghana (GAWU) en de Industrial and Commercial Workers' Union (ICU), het Fairtrade premium comité van GEL en de GEL-directie om een plan van actie te ontwikkelen om de werkgelegenheid voor vrouwen op de plantage te verbeteren. 

De deelnemers aan de workshop baseerden zich hierbij op de conclusies van een onafhankelijk onderzoek naar de barrières voor arbeidsdeelname van vrouwen en de problemen waar vrouwen die al wel bij GEL werkzaam zijn mee te maken hebben. Voor dit onderzoek werden mannen, vrouwen en leidinggevenden geïnterviewd die bij GEL of de nabijgelegen bananenplantage Volta River Estates werkzaam zijn(VREL).
 
De aanwezigen kwamen tot een aantal prioriteiten voor de verbetering van de werkgelegenheid voor vrouwen, waaronder: 
 
  • Onderzoeken van mogelijkheid voor taakroulatie om rsi-klachten te voorkomen; 
  • Een educatief programma om vrouwen bewust te maken van de werkgelegenheid die GEL te bieden heeft;
  • Vrouwen in staat stellen actief deel te nemen aan collectieve onderhandelingen;
  • Herziening taakverdeling tussen mannen en vrouwen op de plantage.
Er werd tevens besloten een adviescommissie op te richten om deze initiatieven te implementeren. De commissie zal bestaan uit vertegenwoordigers van vakbonden, vrouwelijke werknemers, IUF, Fairtrade Africa en de directie. 

GEL breidt momenteel haar biologische bananenteelt uit aangezien deze minder risico's met zich meebrengt voor vrouwelijke werknemers omdat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen toegepast worden die met name voor zwangeren en jonge moeders schadelijk zijn. Dit biedt een kans om meer vrouwen aan te trekken. GEL heeft de werkomstandigheden voor vrouwen al verbeterd, door onder meer aparte kleedruimten te bouwen. In januari zag Banana Link bij een bezoek aan een pakstation dat een aantal zwangere medewerksters alternatieve taken mocht uitvoeren, waaronder ook zittend werk. 

Ook worden de mogelijkheden onderzocht om kennis te delen met andere bananenteeltgebieden via het IUF en World Banana Forum en via de dochterbedrijven van Compagnie Fruitière in Ivoorkust en Kameroen. 

Er heeft al een ontmoeting plaatsgevonden tussen het IUF en COLSIBA (Coördinatie-orgaan voor bananenvakbonden in Latijns-Ameika) om kennis over de behoeften voor de gezondheid en veiligheid van vrouwelijke werknemers uit te wisselen. COLSIBA, het IUF en Chiquita werken in Panama samen aan een pilotproject om het aantal vrouwelijke werknemers in de lokale bananensector te verhogen. 

"We zijn zeer blij samen te kunnen werken met bedrijven die openlijk en proactief betrokken zijn bij hun werknemers en de vakbonden en die de werkomstandigheden en kansen voor lokale vrouwen willen verbeteren,' aldus Jacqui Mackay van Banana Link. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018