Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eerste plasticvrije supermarkt in Kaapstad

"Tijdens een recent bezoek aan Kaapstad ontdekte ik Nude Foods, Zuid-Afrika's eerste plasticvrije kruidenierswinkel. Oprichter Paul Rubin maakt milieuvriendelijk boodschappen doen mogelijk voor consumenten die belang hechten aan hun voeding en de manier waarop dit verpakt wordt. De winkel, die in december 2017 haar deuren opende, biedt een breed assortiment aan biologische en ecologisch verantwoorde levensmiddelen, die allemaal GGO-vrij zijn." Dat schrijft Jacklyn Kawana, columnist voor Real Leaders. Het bezoek aan deze supermarkt noemt ze heel verfrissend en terwijl ze er rondkeek, stelde ze Paul een paar vragen:

Wat heeft je ertoe gebracht deze verpakkingsvrije winkel te openen?
Het doel van mijn winkel is om plastic voor eenmalig gebruik en overbodige plastic verpakkingsmaterialen achterwege te laten. We vragen onze klanten om hun eigen bakjes mee te nemen die wij voor ze wegen. Klanten kunnen vervolgens een pot vullen met een product naar keuze en het gewicht van hun eigen bakje hier van aftrekken. Voor klanten die zelf geen bakjes meebrengen, verkopen we glazen potten en flessen, herbruikbare zakken van puur katoen en netten voor groenten en fruit. Papieren zakken zijn gratis. 

Hoe denkt u Nude Foods verder te laten groeien?
We treden graag in contact met onze klanten door hen te vertellen wat onze missie is. We vragen hen ook om feedback omdat we producten aan willen bieden waar vraag naar is, zodat we ons assortiment beter af kunnen stemmen op de lokale bevolking. We richten ons op mensen die begaan zijn met het milieu en we hopen dat deze groep steeds groter zal worden. 

Buiten het feit dat we geen plastic verpakkingen hebben, werken we met premium voedselmerken die geen conserveer- en vulmiddelen gebruiken. We kopen onze producten in bij een lokaal bedrijf, Naturally Organic, een EU-gecertificeerd, biologisch bedrijf in de buurt van Kaapstad. We proberen zo veel mogelijk in de regio in te kopen om het lokale bedrijfsleven te steunen.

Bent u op zoek naar samenwerking met bestaande bedrijven?
Nog niet, maar we staan wel open voor samenwerking met kleine lokale bedrijven. Onlangs hebben we nog samengewerkt met een lokale koffiezaak die met een 'pop-up' kraam in onze winkel stond om het winkelend publiek gratis koffie aan te bieden. Hoewel we geen formele partnerschappen hebben, zoeken we wel naar leveranciers die onze visie delen. Daarnaast zij we altijd bereid om start-ups en jonge ondernemers te steunen.

Hoe bent u van plan uw idee op te schalen?
We zijn van plan om binnen enkele maanden nog een winkel in Kaapstad te openen. Dit zal een kleinere versie van onze eerste winkel zijn, waar alleen de populairste producten worden verkocht. Op de langere termijn zijn we van plan om nog meer winkels te openen in de provincie Kaapstad, waarschijnlijk zes in totaal. We willen eerst echter wat meer ervaring opdoen. 

Wat zijn de reacties van uw vaste klanten?
Veel van onze klanten doen hun boodschappen graag op deze manier omdat ze zich hierdoor sterker betrokken voelen bij hun voeding. In tegenstelling tot bij voorverpakte voedingsmiddelen, stelt dit concept hen in staat exact de hoeveelheden te kopen die ze nodig hebben.

"Na mijn bezoek aan deze vernieuwende winkel, bedacht ik dat een plasticvrije supermarkt een belangrijke voorbeeldrol kan vervullen in de aanpak van milieuvraagstukken. Het biedt een oplossing voor drie doelstellingen van de in totaal 17 'Sustainable Development Goals' van de Verenigde Naties, namelijk: doelstelling 3: goede gezondheid en welzijn, doelstelling 12: verantwoorde consumptie en productie en doelstelling 13: aanpak klimaat. Consumenten hebben de keuze waar zij hun geld besteden en door inkopen te doen bij winkeliers die bijdragen aan een gezondere en schonere planeet komt het behalen van deze doelen een stuk dichterbij."


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018