Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardbeienplanten blijven gespaard

Vorstschade aan steenfruit groot

De vorst die eind februari over grote delen van Europa trok, heeft ook in Italië veel schade aangericht. Veel steenfruit is hieraan ten prooi gevallen. De aardbeienplanten die door tunnels worden beschermd, hebben gelukkig weinig tot geen schade.


De bloei van Almanebo in Scanzano Jonico, 7 maart 2018

Er zijn wel een aantal zwarte bloemen aan aardbeienplanten gesignaleerd, maar dit zal de teelt niet significant beïnvloeden. Dat bevestigen ook een aantal telers, waaronder Alfredo Carullo en Giovanni Persiani van het Italiaanse bedrijf Piraccini Secondo.


Beschadigde bloemen op een aardbeiplant

Ook de frambozenplanten van het bedrijf, de Adelita variëteit, hebben gelukkig geen schade opgelopen. De verwachting is dat de vruchten van de 7000 planten van goede kwaliteit zullen zijn en dat de prijs gehandhaafd blijft.


Beschadigde bloemen van een perzikboom

Het bedrijf heeft voorzorgsmaatregelen genomen om de frambozen tegen de kou te beschermen. Op de tunnels staan sproeiers die, als de temperaturen naar het nulpunt dalen, op regelmatige tijdstippen automatisch worden geactiveerd. Op deze manier ontstaat er een waterfilm op de tunnel waardoor de temperatuur in de tunnel boven het vriespunt blijft.


Irrigatiesysteem bovenop de tunnel

Wat betreft het steenfruit zijn de latere variëteiten enigszins gespaard gebleven omdat de bloemen nog dicht zijn. De eerdere variëteiten hebben alle productiviteit verloren en de schade zal dan ook omvangrijk zijn.
Publicatiedatum: