Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

La Palma: meer dan 60 % van de avocado's beschadigd door storm

Meer dan 60 % van de avocado -en citrusoogst in het oosten van La Palma is getroffen door de storm van de afgelopen dagen. Dit blijkt uit openbaar gemaakte gegevens van het Ministerie van Landbouw van het Gemeentebestuur van La Palma.

Van de groenten (met name vroege aardappelen) is tussen de 30 en 80 % aangetast. De schade aan bananenbomen in de teelt van Santa Cruz de La Palma wordt geraamd tussen de 20 en 30 %, terwijl de bananenoogst aan de kust van Breña Baja grotere schade geleden heeft met een gemiddelde van bijna 50 %.Ook is er schade in de oogst van citrus en avocado in Puntallana: meer dan 25 %. In San Andrés en Sauces zijn bananen, citrus, avocado's en aardappelen getroffen, waarbij de schade op 10% wordt geraamd.

In Valle de Aridane zijn bananen, citrus, avocado's en aardappelen aangetast: schade 6 %. In Fuencaliente betreft het vooral de bananen. In Tijarafe zijn op sommige percelen 40 % van de bananen beschadigd en 20% van de avocado's. In Tinizara wordt het verlies van de aardappelen op 40% geraamd. In Puntagorda is de schade aan de avocado ongeveer 5 %, terwijl in het geval van navelsinaasappelen de schade rond de 10 % wordt geraamd. Bij de groenten en amandels is er geen sprake van grote schade.

Storm veroorzaakt middelmatig grote schade op bananenplantages
Gedurende de afgelopen weken zijn de Canarische Eilanden geraakt door een storm met windstoten van meer dan 109 km/u en regenbuien zorgden voor een overlast aan water.Er zijn al zo'n 3000 schadeclaims van bananenplantages en de verwachting is dat dit zal oplopen tot 4000. Tot op heden zijn er ongeveer 7300 aangetaste percelen geregistreerd, hoewel geschat wordt dat dit er wel 9000 kunnen worden. Alle eilanden zijn geraakt, vooral in het westen en noordwesten, waarbij schades geregistreerd werden op een oppervlakte van ongeveer 2553 hectare.

Het meest aangetaste eiland is La Palma, waar ook het oostelijke gebied geraakt is. In het gebied van Valle de Aridane verwacht men nog meer schade vast te stellen dan de reeds geregistreerde: de oogstschade zal zo ergens rond de 5 % liggen. Aan de andere kant van het eiland, bij Puntallana en het vliegveld, is de geregistreerde schade groter: tussen 30 en 40 % van de bananenteelt. In Tenerife is het gebied van Isla Baja het meest geraakt, waar verliezen van de oogst rond de 20 % zijn geregistreerd. Ook zijn er beschadigingen genoteerd in het zuidelijke gebied, rond de gebieden van Las Galletas, Adeje en Santiago del Teide. Het eiland Gran Canaria is minder geraakt, met enige schade aan kassen in het noorden. Op het eiland La Gomera is er vooral schade in het gebied van Hermigua en op El Hierro is voornamelijk de teelt buiten aangetast.

Door de collectieve onderhandelingen van APROSCAN hebben alle bananenplantages op de Canarische Eilanden een verzekering, die zowel de teelt als de installaties (kassen, windschermen en irrigatiesystemen) omvat tegen alle klimatologische risico's.

Bron: Europa Press / Asprocan

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018