Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zi-Com valt met de neus in de boter met IQF

Tholen - Van metaal naar boter en van boter naar fruit. Het verhaal van Zi-com begon 7 jaar geleden bij Jacco Geleijnse die zich voornamelijk bezig hield met metaalrecycling en in Egypte sprak over het leveren van staal billets. De Armeense tolk die hierbij aanwezig was, vond dat ze veel meer met al die contacten konden doen en zo hebben ze een eigen blended boter op de Egyptische markt gebracht. "Hierin zijn we marktleider en door dit succes hebben we een goede Egyptische Export Manager geworven. Hij heeft eerder gewerkt voor Dirafrost en mede door zijn input zijn we serieuze stappen gaan zetten om Individual Quick Freezing (IQF-)producten vanuit Egypte te exporteren", vertelt Martijn Geleijnse.


Icehouse in Egypte

"Twee jaar geleden zijn we actief begonnen met het exporteren vanuit Egypte. We hebben veel contact gehad met telers ter plaatse en begeleiden ze vanaf het planten tot het eindproduct zodat alles voldoet aan de Europese regelgevingen en we kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. Het eerste jaar is meer een opstartjaar geweest. Dit seizoen hebben we voor het eerst producten van onze aangesloten telers ontvangen. Daarnaast hebben we een eigen sorteerlijn en Icehouse in Egypte waardoor wij alle processen zelf beheren." Naast het Icehouse in Egypte met 15.000 palletplaatsen heeft het bedrijf sinds begin dit jaar ook een Icehouse in Rusland met ruim 10.000 palletplaatsen. "Met de Icehouses in deze landen bieden we ook gekoelde opslag van producten aan voor derden. Het is ons doel om meer producten vanuit Egypte en in de toekomst ook Zuid-Amerika te exporteren naar Rusland."


IQF aardbeien

Het Individual Quick Freezing proces houdt in dat elk individueel stuk voedsel onafhankelijk van alle andere wordt ingevroren. Een pak IQF aardbeien kan zo niet simpelweg een massief blok bevroren aardbeien bevatten, maar elke aardbei zit los in het pak. Hierdoor zijn IQF producten makkelijker om mee te werken. Een ander voordeel is dat als je iets snel invriest het kleinere ijskristallen vormt dan wanneer het langzaam wordt ingevroren. Grotere ijskristallen beschadigen de vezels van het voedsel waardoor het slap en uitgedroogd is. Snel invriezen zorgt ervoor dat er geen schade aan de vezels van de producten komt.


IQF groenten gemixt

"We bieden een grote range producten aan in verschillende vormen, zoals: aardbeien, granaatappelen, abrikozen, vijgen, mango's, artisjokken, okra, groene bonen, broccoli, bloemkool, en erwten. Daarnaast kunnen we de aardbei gekalibreerd, ongekalibreerd, sliced, cubed en als puree aanbieden. Naast IQF richten we ons op sapconcentraten uit citrus en ook dit exporteren we naar verschillende markten. Onze afnemers kunnen er ook voor kiezen dit diepgevroren te laten leveren".


Icehouse in Rusland

Het breed georiŽnteerde bedrijf timmert nog steeds aan de weg om een volledig scala producten te kunnen aanbieden. "In Zuid-Amerika zijn we op dit moment gesprekken aan het voeren om limes, avocado's en ananas te exporteren naar Rusland en misschien komt India daar ook nog bij. Het is ons doel dat we over een aantal jaren een marktpositie hebben bereikt in IQF fruit, puree en concentraat," sluit Martijn mee af.

Voor meer informatie:
Zicom BV
Martijn Geleijnse
Industrieweg 20
4301 RS Zierikzee
T: +31 111 41 11 99
W: www.zi-com.com
E:martijn@zi-com.com
Publicatiedatum: 9-3-2018
Auteur: Jeffrey van Akkeren
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: