Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Week 10

Rustige Europese aardappelmarkt

België
Fiwap/PCA marktbericht: 
Industrierassen: Nagenoeg geen veranderingen op de markt deze week. Fontane en Challenger blijven prioriteit voor verwerkers maar de vraag op de vrije markt is nog steeds zwak. Bintje is het meest in trek bij schillers maar een aantal industriële kopers heeft ook interesse. De export levert kleine volumes met name aan Roemenië, Engeland en Noord-Afrika. 

Algemeen prijsniveau 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 gr/5 kilo EPS, bulk, frites, verkoopprijs, exclusief btw, directe levering: 
Bintje: Rustige markt (aanbod overtreft vraag). 2,00 tot 3,00€/a, afhankelijk van de kwaliteit en bestemming;
Challenger: Stabiele markt (aanbod gelijk aan vraag). Prijs rond de 3,00€/a;
Fontane: Evenwichtige markt (vraag gelijk of groter dan aanbod). Prijs rond de 3,00 tot 3,75€/a, afhankelijk van de bestemming;
Innovator: Rond de 5,00€/a.

Fysieke Europese markten: prijzenoverzicht (bron: NEPG): 


Bintje plant: Iets meer interesse en activiteit gezien de afname van Fontane-planten. Nederlandse plant, klasse A, uit maart 2018, per 5 ton, in zakken, exclusief btw: 
Maat 28-35 mm: 54,00-55,00 €/a.Maat 35-45 mm: 32,00 - 34,00 €/a


Future market: EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:


Nederland
De koudegolf heeft gevolgen voor de export gehad omdat het transport naar met name landen in Oost-Europa niet mogelijk was. Dit heeft wel geleid tot hogere prijzen op de binnenlandse versmarkt (van 5,00 tot 8,00€/a voor kruimige rassen) en zorgde voor iets hogere noteringen van fritesaardappelen. Anderzijds zijn de exportprijzen wat lager (2,50 tot 5,00€/a voor telers). 

Quotation PotatoNL : Ook beschikbaar op www.potatonl.com 


Frankrijk
Meer fabrieken kopen in. De rassen Agria, Innovator, Fontane en Challenger hebben de voorkeur maar vooralsnog heeft dit geen effect op de prijzen. De binnenlandse versmarkt wordt als 'te rustig' omschreven terwijl de export iets dynamischer is, met name naar landen in het oosten, met prijzen vanaf 7,00 tot 10,00€/a in zakken tot 13,00€/a voor de beste producten. 

Ongewassen industrie-aardappelen, bulk, verkoopprijs, exclusief btw, Noord-Seine, €/a, min - max (avg) (RNM):Verwerking neemt toe: Volgens het GIPT verwerkten Franse fabrieken tussen juli 2017 en januari 2018 626.000 ton, een stijging van 6% (+36.000 ton) ten opzichte van het jaar daarvoor en +11.000 ton vergeleken met 2015-2016. 72% had betrekking op gecontracteerde levering. 

Duitsland
Stabiele prijzen voor telers op de versmarkt. Op 27 februari lagen de prijzen op 11,33€/a voor vastkokend en op 10,67€/a (+0,4%) voor vast/kruimig. Stabiele markt in Rijnland (en elders in Duitsland) voor industrie-aardappelen (frites): voor Challenger, Innovator en Fontane liggen de prijzen voor telers tussen de 3,25 tot 4,00 €/a. Stevige prijzen met name in het oosten van het land voor frites- en chipsaardappelen. Voor biologische aardappelen liggen de prijzen voor de verse rassen nog steeds rond de 48,00/a.


*Er moet €1,00 van deze prijzen worden afgetrokken voor de sorteerkosten!

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten) in week 8: niet bekend. 
De kou en sneeuwstormen hebben de aardappelhandel vorige week ernstig ontwricht, met name in het oosten van het land. De vraag op de versmarkt is beter maar die op de groothandelsmarkten (voor friteszaken) heeft te lijden gehad van het extreme weer. De export naar de Canarische Eilanden is teruggelopen door een toename van weigeringen (als gevolg van de kwaliteit). De handel op de vrije markt is nagenoeg nihil. 

Naar schatting is de helft van het aardappelareaal in Cornwall aangeplant maar de gewassen hebben te lijden gehad van de lage temperaturen en sneeuwval van vorige week. Voor meer informatie:
FIWAP

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018