Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Blueberry Conference 2018, Polen

"Grote mogelijkheden om afzet blauwe bessen verder te verhogen"

De organisatoren van de zesde Blueberry Conference, die onlangs in Ozarow Mazowiecki werd gehouden, zijn tevreden. De groeiende populariteit van het evenement lijkt gelijke tred te houden met de groeiende vraag naar blauwe bessen zelf. Overal in Europa, maar ook daar buiten, rijzen nieuwe plantages als paddenstoelen uit de grond. "Het is tegenwoordig moeilijk om een land in Europa op te noemen waar geen blauwe bessen geteeld worden. In Polen worden voortdurend nieuwe plantages aangelegd maar ook in landen zoals Oekraïne, Litouwen, Wit-Rusland en Servië. We zien deze groei terug in het feit dat onze conferentie bezocht wordt door 180 buitenlandse gasten uit 22 verschillende landen, waaronder Groot-Brittannië, Nederland, België, Slowakije en Tsjechië," vertelde Mariusz Padewski van Delphy tijdens zijn presentatie. 

De dag werd afgesloten met een debat tussen Fred Douven van abbGrowers, Stephen Taylor van Winterwoof Farms, Dominik Woźniak van Rajpol en Mariusz Padewski van Delphy dat werd geleid door Dominika Kozarzewska van de Polish Berry Cooperative. Er werden onderwerpen besproken zoals de ontwikkeling en toekomst van de blauwe bessenmarkt in Europa en Polen. De dreigende concurrentie van Zuidelijke blauwe bessenrassen (ongeschikt om in ons klimaat geteeld te worden) en de ontwikkeling van plantages in nieuwe regio's in Europa en daarbuiten kwamen ook naar voren. Toch zijn er nog steeds veel mogelijkheden om de afzet van blauwe bessen te verhogen, ook op de Poolse markt. 

"We vermarkten al 15 jaar lang blauwe bessen en er is in die tijd veel veranderd. Supermarktketens zoals Lidl en Biedronka hebben blauwe bessen in 2010-2011 aan hun assortiment toegevoegd en de orders nemen met het jaar toe. Zo lang wij de consument smakelijk fruit aan kunnen bieden, zullen zij er meer van gaan kopen, vooral vanwege de vele gezonde eigenschappen van dit fruit," licht Dominik Woźniak toe. 

"Een andere uitdaging is kunnen blijven beantwoorden aan de steeds hogere kwaliteitsstandaarden die grote retailketens hanteren. Dit maakt het investeren in moderne verpak- en sorteeroplossingen van essentieel belang," benadrukt Stephen Taylor. 
Ondanks de lage temperaturen stond de tweede dag van de conferentie in het teken van velddemonstraties die door ruim 400 telers bijgewoond werden. Er werd een bezoek gebracht aan de plantage van Marek Bobrowski in Grażyna waar Paweł Korfanty demonstreerde hoe wat oudere blauwe bessenstruiken het best kunnen worden gesnoeid zodat zij nog vele jaren lang volledig productief blijven. 

Hij gaf vervolgens ook uitleg over de manier waarop plantages geschikt gemaakt kunnen worden voor mechanisch oogsten. Leon Schrijnwerkers uit Nederland leerde de aanwezigen hoe zij jonge struiken kunnen snoeien. De bezoekers konden met eigen ogen zien dat er maar 30 tot 40 seconden nodig zijn om een jonge struik te snoeien.


Voor meer informatie:
Mariusz Podymniak
Jagodnik.pl
Tel. +48 608500501
mariusz.podymniak@hortusmedia.pl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018