Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eduardo Zegarra, onderzoeker van Grade:

"In de kuststreek van Peru zou men geen aardappelen moeten telen"

Was overproductie echt de oorzaak voor de ineenstorting van de aardappelprijzen? Veel specialisten schijnen het op dit punt met elkaar eens te zijn, maar Eduardo Zegarra, hoofdonderzoeker van Grade, is van mening dat er nog een factor is waar men geen rekening mee gehouden heeft.

Op basis van een analyse van informatie van het Ministerie van Landbouw en Irrigatie (Minagri), zegt hij dat het echte probleem was dat men vanuit sommige valleien aan de kust in de maanden december, januari en februari met buitensporig veel teelt kwam. Dit zorgde ervoor dat er bijna geen markt meer was voor de regio van de centrale hooglanden, die in deze periode op de markt komt met de aardappel.

"Hierdoor stortten de prijzen ineen voor de telers van de centrale hooglanden. Het is de moeite waard om op te merken dat op de groothandelsmarkt de prijs bijna gelijk bleef", merkt hij op.

Volgens de specialist is er sprake van een scenario waarin een extreem productieve regio, de kust, begint te concurreren met een regio waar men met grote moeilijkheden op het gebied van productiviteit en logistiek te maken heeft, de hooglanden. Op die manier wordt de markt snel verwoest.

En dit is niet de eerste keer. "Dit gebeurde kort geleden ook al in het geval van quinoa: de kust mengde zich in de quinoateelt en verwoestte zo de productiviteit en teelt van de hooglanden. Er moet op een andere manier worden omgegaan met deze heterogeniteit en verschillen in productiviteit. Het is nodig dat dit vanuit de overheid gecoördineerd wordt en dat er vanuit de overheid doelen gesteld worden. Aan de kust, in de geïrrigeerde en duurste grondgebieden van Peru, zou men geen aardappelen moeten telen en wellicht evenmin quinoa".

Hoewel hij toegeeft dat deze commerciële dynamiek door de markt zelf gedefinieerd kan worden, vindt hij het voor het functioneren van het systeem van fundamenteel belang dat de staat richtlijnen en regelgeving opstelt.

Bron: agraria.pe

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018