Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Lagere bietenproductie dwingt Oekra´ne tot import

De temperatuurstijging na de extreme kou van vorige week heeft in Oekra´ne voor een lichte daling van de prijs van 'borsjt-groenten' gezorgd. Toch blijven de bietenprijzen hoger dan gebruikelijk nu de aanvoer van binnenlands product krap is en handelaren noodgedwongen uit andere landen, zoals Polen, importeren. 

"De noodzaak om op import over te gaan, is het gevolg van de verminderde productie nadat bietentelers vorig jaar een slecht seizoen meemaakten. Het areaal is hierdoor drastisch afgenomen dit seizoen met de grootste krimp van de laatste vijf jaar," legt Tatiana Getman van Info-Shuvar uit. 

Vorige week werd begonnen met de import uit Polen en de eerste partijen hebben deze week hun weg al naar groothandels en supermarkten in heel Oekra´ne gevonden. 

"Halverwege februari kwam de geruchtenstroom over de mogelijke import van bieten al op gang toen de prijzen van producten stegen. Vorige week bereikten de productiekosten echter hun limiet, wat importeurs de mogelijkheid bood om winst te maken op groenten uit andere landen. De sterke vraag vanuit Oekra´ne heeft de prijs van bieten in Polen opgedreven, terwijl ze in Oekra´ne juist gedaald zijn," vervolgt Tatiana. 

Gedurende de twee weken voorafgaand aan deze week steeg de bietenprijs met 60%. Vanaf 5 maart worden Oekra´ense bieten op de Shuvar-markt verkocht voor Ç0,21-Ç0,24 per kilo. Ter vergelijking, Poolse bieten worden op de binnenlandse markt voor Ç0,24-Ç0,28 per kilo verkocht. 

"Dit soort grote schommelingen in de bietenprijzen zijn ongebruikelijk tijdens het bewaarseizoen in Oekra´ne omdat de prijzen als vrij stabiel worden beschouwd aangezien deze groente onderdeel van de Borsjt-ingrediŰnten is. De afgelopen tien jaar deed een soortgelijke situatie zich alleen in de seizoenen 2010-2011 en 2015-2016 voor. Dit jaar is de prijsstijging het gevolg van de verminderde bietenproductie omdat veel telers het voorgaande seizoen met tegenvallende inkomsten kampten. In seizoenen met 'tekorten' importeerden we vrij veel bieten maar niet meer dan 1.300 ton. De bieten waren vooral afkomstig uit Polen en Wit-Rusland."

Voor meer informatie:
Tatiana Getman
Info Shuvar
Tel: +38 (099) 763-02-32
Email: t.getman@shuvar.com
info.shuvar.com

Publicatiedatum: 7-3-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: