Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
bij Combilo

30% meer productie en minder fouten met gerobotiseerde paprikastoplichtlijn

Voor Combilo is het verpakken van de zogeheten stoplichtpaprika's een dagelijkse activiteit. Voorheen een traag en arbeidsintensief product, maar de nieuwe robot-geassisteerde verpakkingslijn zorgt ervoor dat Combilo de stoplichtverpakking veel efficiŽnter en met aanzienlijk minder storingen kan produceren.

'Stoplichten' produceren op de oude manier
De verpakkingshal van Combilo herbergt vijf lijnen die elk jaar miljoenen stoplichten produceren. 'De conventionele stoplichtlijn werd vroeger door zeven mensen bemand,' legt productiemanager Marcel Villerius uit. 'Een persoon vulde de trays met paprika's van elke kleur. Drie medewerkers plaatsen de paprika's vervolgens met de hand in de juiste kleurvolgorde op de riem. De paprika's gingen vervolgens in sets van drie door de flow packer, waar ze in plastic werden verpakt. Er moest een medewerker bij de verpakkingsmachine staan ​​om de toevoer naar de machine te controleren en eventuele fouten te herstellen. Nadat de paprika's verpakt waren, werd het gewicht gecontroleerd en als een verpakking te licht was, werd dat pakket van de band verwijderd. Twee werknemers stonden aan het einde van de band om de 'stoplichten' in kratten te verpakken die weer op pallets werden gestapeld.'

De paprika's worden gesorteerd en ingedeeld op gewicht
 
De oplossing: een robot-gestuurde lijn
'De geautomatiseerde lijn doet in wezen hetzelfde als de traditionele lijn,' zegt Jeroen Bugter, directeur van EasyPack Technologies, het bedrijf dat de robot-geassisteerde lijn ontwikkelde. 'Een medewerker vult de trays met paprika's van elke kleur en dan nemen drie robots de rol van de werknemers die de paprika's op de band plaatsen over. De robots pakken de paprika's op en zetten ze netjes in de juiste volgorde op de band, waarna ze door de flowpacker worden gestuurd. Het proces na de verpakkingsmachine blijft hetzelfde.'Drie paprika's van altijd precies 500 gram met behulp van meetcellen en camera's
Hoewel de rol van de robots op het eerste gezicht erg klein lijkt, steunt het besturingsmechanisme van de robot op een intelligent concept. 'Het handmatig oppakken van items heeft als gevolg dat pakketten vaak te licht of te zwaar zijn,' legt Villerius uit. 'De robots gaan uit van een gewicht van 500 gram per pakket. De paprika's worden gesorteerd en vervolgens geleverd in gewichtsklassen van 140-160, 160-180 en 180-220 gram. In de banden die worden gebruikt om de paprika's naar de robots te transporteren, hebben we meetcellen geÔntegreerd. De cellen geven het gewicht van de afzonderlijke paprika's door aan de gewichtsregelaar. Wanneer de eerste twee robots een paprika oppakken, kunnen ze kiezen tussen twee transportbanden. Voor de laatste kleur zijn er vier banden, waardoor het voor de robot makkelijker is om het totale gewicht van de drie paprika's zo dicht mogelijk bij 500 gram te brengen.'

Maar dat is nog niet alles. Nadat de paprika's gewogen zijn, geeft het camerasysteem - bestaande uit drie camera's - de positie, locatie van de paprika's en de vorm van de stengel door. Hiermee kan precies berekend worden hoe de paprika in de juiste positie op de band moet worden verpakt en gedraaid. Volgens Villerius is het werken met paprika's vooral moeilijk omdat hun vorm zo vaak varieert. En omdat de stelen stijf zijn, moeten ze naar binnen gericht zijn om te voorkomen dat de verpakking scheurt.

Omran apparatuur
Er waren twee bedrijven betrokken bij de ontwikkeling van de geautomatiseerde verpakkingslijn. De aannemer voor het project was EasyPack Technologies, een bedrijf dat verpakkingsmachines ontwikkelt en bouwt voor de voedingsmiddelenindustrie. EasyPack werkte nauw samen met Rons Electronics Supplies, een vaste partner die de elektronica en bedieningselementen produceerde. Nagenoeg het gehele besturingsmechanisme van de robotapplicatie - met uitzondering van de weegcellen en de gewichtsregelaar - werd geleverd door Omron.

Jeroen Bugter van EasyPack Technologies legt uit welke componenten voor de installatie zijn gebruikt: 'We hebben drie Omron R6Y Delta 3 robots gebruikt. Dit zijn waterdichte soorten die grondig kunnen worden gereinigd; dit is belangrijk in de voedingsmiddelenindustrie, die hoge normen stelt aan hygiŽne. Elke robot heeft vier servo-aandrijvingen die de drie robotarmen en de rotatieas besturen. Omron heeft ook het FH-5010 camerasysteem met drie camera's en de controllers voor de transportbanden geleverd. Elke robot heeft zijn eigen schakelkast voor de servo-aandrijvingen en de centrale besturingskast bevat wel 27 frequentiecontrollers voor de banden, evenals een NJ501 robotbesturing. Deze laatste verwerkt de informatie over het gewicht, de positie en de bandsnelheid en stuurt zo de drie Delta robots aan. Op de flowpacker is een encoder geÔnstalleerd om de snelheid van de robots te regelen, zodat deze precies dezelfde snelheid hebben als de verpakkingsmachine. Het bijzondere hiervan is dat alle componenten en controllers van Omron die bij de installatie zijn betrokken met elkaar gegevens uitwisselen via een EtherCAT netwerk'.

'We gebruiken drie waterdichte Omron robots die grondig kunnen worden gereinigd.'

Rons Electronics Supplies heeft het Sysmac Platform van Omron gebruikt om de installatie te configureren. Volgens directeur Ron Schinkel is dit een efficiŽnte en flexibele manier om te programmeren hoe de machine bewaakt en gecontroleerd wordt. De robots en de verpakkingslijn worden bediend met behulp van een touchscreen waarmee de machinist parameters zoals gewicht, positie en bandsnelheid via eenvoudige pictogrammen kan configureren en regelen. Het display toont ook foutmeldingen.

Productfeed en afwijzingen
'Afgekeurde pakketten moeten handmatig worden uitgepakt en de paprika's moeten worden teruggebracht naar het begin van de band. Dit is een tijdrovend proces en de extra handeling is schadelijk voor de kwaliteit van de paprika's,' legt Villerius uit. 'De meetcellen en de gewichtsregelaar sturen de robots aan, zodat de grote meerderheid van de pakketten nu op het gewenste gewicht uitkomen. De robots besparen ons tijd, zorgen voor minder foutieve verpakkingen en verbruiken minder verpakkingsmateriaal'.

Villerius is blij met de nieuwe robot-gestuurde lijn. 'Na een jaar van testruns en enkele aanpassingen, werkt de lijn nu uitstekend: de robots besparen op mankracht en de robot-gestuurde lijn levert een productiviteit die 30% hoger is per fte dan een traditionele lijn - zeer geruststellend, aangezien we in een tijd leven waarin het steeds moeilijker wordt om geschikt personeel te vinden.'Voor meer informatie:
Easypack Technologies
Ceresstraat 30,
2651NP Berkel en Rodenrijs
Tel.: +31 6 13 26 60 67
info@easypack-technologies.com

Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Tel.: +31 (0)23 568 13 00
Fax: +31 (0)23 568 13 88
industrial.omron.eu
omron-nl@eu.omron.com

Combilo
Transportweg 23
2742 RH Waddinxveen
Tel.: +31 180 44 67 00
Fax: +31 180 44 67 01
www.combilo.nl
info@combilo.nl

Publicatiedatum: 7-3-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: