Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Voorstel Europese Commissie wijzigen landbouwsteun

De Europese Commissie stelt veranderingen voor omtrent de regels voor overheidssteun aan de landbouw. Daardoor moet het bedrag verhoogd worden dat nationale autoriteiten mogen toekennen aan telers zonder de noodzaak van eerdere toestemming. 
Het voorstel wil het maximale steunbedrag verhogen van 15.000 naar 25.000 euro over drie jaar per bedrijf. Het is een reactie op oproepen van Europese lidstaten om de steun aan telers te verbeteren en tegelijkertijd de administratieve last te verlagen, zonder werkelijk de markt te verstoren. 

In het voorstel wordt het landelijke maximale bedrag aan hulp tevens begrenst tot 1,5 procent van de nationale landbouwproductie over dezelfde drie jaar. Dat is een stijging van 1 procent ten op zichte van de huidige regels. Eveneens wordt voorgesteld dat lidstaten het totale bedrag aan steun aan een enkele landbouwsector in het bijzonder vaststellen op 50 procent, om de invloed op de handel tussen lidstaten te beperken en om verstoring van de concurrentie te voorkomen. 

Tenslotte moet volgens de nieuwe regels verplicht op landniveau in centrale registers vastgelegd worden welke 'de minimis' steun wordt toegekend, om de verstrekking en monitoring van de steun te vereenvoudigen en te verbeteren.

Volgens de huidige regels voor de 'de minimis' landbouwsteun is het nationale autoriteiten toegestaan om kleine bedragen ter ondersteuning van landbouwbedrijven toe te kennen zonder initilie berichtgeving aan de Europese Commissie. Dergelijke steun is erg nuttig gebleken in crisistijden en het stelt autoriteiten in staat om snel en effectief kwetsbare telers te ondersteunen. 

Momenteel verzamelt de Commissie feedback op de voorgestelde veranderinge. Deze consultatie is voornamelijk gericht op publieke autoriteiten in de EU die eerdere ervaring hebben met het verstrekken van overheidssteun onder de nu geldende 'de minimis' regels. Deze consultatie  loopt tot en met 16 april 2018. 

Publicatiedatum: 12-3-2018
Auteur: Andre van der Wiel
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: