Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Handelsakkoord met EU drijft export Afrikaanse Westkaap op

Het EPA-akkoord (Economic Partnership Agreement) tussen de EU en zes landen in het zuiden van Afrika heeft de export vanuit de Westkaap aangejaagd. Met name de export van wijn en visserijproducten is sterk gegroeid sinds het akkoord in oktober 2016 in werking trad. 

Het handelsakkoord tussen de EU en landen van de Southern African Customs Union (SACA), Zuid-Afrika, Botswama, Lesotho, Namibië, Swaziland en Mozambique, vergroot de markttoegang voor de exportsector.

Wijn blijft het belangrijkste exportproduct van de Westkaap naar de EU, gevolgd door druiven, citrus, appelen, peren en visserijproducten. Abrikozen, kersen, diamanten, motoronderdelen, fruit, noten en weekdieren vullen de lijst van exportproducten aan. 

Volgens een artikel op engineeringnews.co.za is 30% van de totale export van de Westkaap bestemd voor Europa, 17% voor Azië, 10% voor Noord- en Zuid-Amerika en 40% voor het Afrikaanse continent.

In 2018 zullen exporteurs uit de Westkaap deelnemen aan een groot aantal vakbeurzen en -missies in onder meer Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. 

Het SADC-EU handelakkoord vervangt het Trade Development and Cooperation Agreement. Volgens dit nieuwe akkoord mag 98,7% van de Zuid-Afrikaanse export zonder heffingen naar de EU worden geëxporteerd. 

Handelsdeskundige Catherine Grant Makokera vertelt dat de export een zeer belangrijke rol speelt voor de economie en werkgelegenheid in Zuid-Afrika. 

"Naar schatting 1,23 miljoen banen in de Zuid-Afrikaanse economie, ofwel ruim 10% van de totale werkgelegenheid, is rechtstreeks afhankelijk van de export. Dit cijfer stijgt naar 2,53 miljoen, ofwel 21,5%, als ook de banen die indirect verband houden met de export hierbij opgeteld worden ."

Zuid-Afrika is de belangrijkste handelspartner van de EU in Afrika. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018