Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

virus treft telers

Slechte tijden voor Siciliaanse citrussector

Het is geen makkelijke periode voor het Siciliaanse citrus. Het tristeza virus wordt gezien als een van de ergste vijanden van de citrussector en veel producten zijn hierdoor verwoest.


Boven: de moro sinaasappel

Een van de variëteiten die in de loop der jaren ten prooi is gevallen aan dit virus is de moro sinaasappel. De oogst is onvoldoende waardoor de bewerkingsindustrie zich genoodzaakt ziet om het geconcentreerde sap uit Australië te importeren.
Volgens citrusexpert Pietro Russo is de commercialisering van de Moro variëteit nu op zijn einde. "Alleen de Tarocco sinaasappel mag nog worden geëxporteerd aangezien de Sanguinello variëteit door ziekte zo goed als uitgeroeid is. Een heel gebied tussen Palagonia en Grammichele moet volledig worden herplant.

"We ramen dat 50% van alle citrusbomen is uitgeroeid door het virus. Toch slagen we erin om aan de vraag te voldoen maar de prijs is verre van bevredigend. We lijden er onder het concurrerende buitenlandse product, dat met name uit Spanje komt. Dit gaat ten koste van de onze Italiaanse producten," vervolgt Russo.

"De bewerkingsindustrie geeft echt de voorkeur aan de Moro sinaasappel omdat deze rijker is aan anthocyanines die het rode pigment kwantificeren en gebruikt kan worden als kleurmiddel voor sappen. Maar ook hier kan de prijs de kosten niet dekken. De toekomst van de gehele citrussector is dan ook onzeker," concludeert Russo.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018