Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spanje vult door vorst ontstane gat in groentenproductie ItaliŽ

De vorst heeft in de regio Murcia in Spanje dan wel steenfruit aangetast en in mindere mate citrus en sommige groenten, zoals de artisjok, maar de broccoli, de bloemkool en bladgroenten zijn niet beschadigd.

De daling van de temperatuur veroorzaakt echter wel een afremming van de productiviteit op het platteland, waar tot op heden veel geproduceerd werd. "Sinds de paar weken van broccolischaarste die we voor Kerst hadden, hebben we te maken gehad met grote opbrengsten en prijzen onder druk met een erg laag rendement, hetgeen de sector op een ingrijpende manier aantast. Nu de temperaturen lager zijn, zal de productie zich meer stabiliseren en we hopen dat dat zich zal uiten in eerlijkere prijzen", legt Fernando P. Gůmez, president van Proexport, uit.

Hoewel de precieze cijfers over de schade die de vorst in ItaliŽ heeft aangericht nog steeds niet bekend zijn, bij gebrek aan de voltooiing van het rapport van de expert van de verzekeraars, spreekt de sector over grote schade, niet alleen bij steenfruit, maar ook bij groenten.

"In de komende dagen zouden we kunnen gaan zien hoe de vraag naar broccoli en kropsla waar ItaliŽ in voorzag, zich naar Spanje verplaatst. Maar het is nog te vroeg om daar veel over te kunnen zeggen. We staan voortdurend in contact met de klanten om te zien hoe de markt zich ontwikkelt", vertelt Fernando P. Gůmez.

Op dit moment is er ook sprake van afgesloten snelwegen en vrachtwagens die worden tegengehouden, vooral in ItaliŽ en aan de grens van Spanje met Frankrijk. Dit vanwege de zware sneeuwval die de Siberische koudegolf heeft meegenomen. Dit zou de distributie van groenten en fruit in Europa de komende dagen kunnen bemoeilijken en vertragingen kunnen veroorzaken in de met de grote distributieketens vastgestelde programma's.

Publicatiedatum: 5-3-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: