Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Emanuele Zardetto van Zardetto Trading

Bananensector nog zeker tot april in moeilijkheden

De bananensector bevindt zich in een behoorlijk dramatische situatie. Er is een disbalans tussen de prijs en de realiteit van de Europese markt. Toch slaagt Ecuador, het land dat de meeste bananen teelt, erin om alles aan het buitenland te verkopen. De Russen zijn meesters in het importeren van bananen. De grote multinationals zoals Chiquita staan onder contract en er zijn verschillende exporteurs die hun zendingen naar de Arabische landen sturen.



"De prijzen in Ecuador zijn erg hoog.
Vorige week lag de prijs rond de 17 à 18 dollar, onaanvaardbaar, zeker als we het voor 16 dollar verkopen. Daarom zijn er heel weinig bananen uit Ecuador op de Italiaanse en Europese markt." Dat zegt Emanuele Zardetto (foto hiernaast) van Zardetto Training uit Treviso. Het bedrijf houdt zich al 12 jaar bezig met in- en export van bananen uit Zuid-Amerika. "Ik heb al veel Zuid-Amerikaanse landen bezocht en we zien onszelf dan ook als een echt bananenbedrijf."

"Dit was een van de slechtste jaren voor de bananensector. Het gedoe met die prijzen zorgt er zelfs voor dat sommige exporteurs in moeilijkheden komen. Om deze reden is er een migratie geweest naar andere landen, met name naar Mexico en Colombia. Het is niet eenvoudig om het beschikbare product te vinden. Costa Rica had nog bananen maar deze hebben we geweerd vanwege de overstromingen. Ze waren volgens ons niet geschikt voor de Europese markt. In Colombia is er gelukkig wel product beschikbaar via kleine onafhankelijke exporteurs tegen acceptabelere prijzen, ook al is het niet genoeg om de markt te voorzien. In Mexico waren de prijzen en de volumes redelijk, maar we zien dat dit land Ecuador achter na gaat," zegt Emanuele.



Volgens Zardetto zou de situatie over anderhalve maand moeten verbeteren. "Dan zouden in theorie de klimatologische omstandigheden moeten verbeteren. Hogere temperaturen, minder regenval in Costa Rica en Mexico en dus zou de productie moeten stijgen. Toch blijven de prijzen dat tot eind maart / begin april aan de hoge kant. April zou een goede maand moeten zijn qua verkoop want dan trekt de vraag weer aan. In mei zou dan alles weer in evenwicht moeten zijn."

"Meestal duurt de goede periode tot begin juni en daarna daalt de vraag naar bananen aanzienlijk. We moeten dan ook proberen om de periode tot juni uit te buiten en om de zomer te omzeilen. In september kunnen we dan weer starten met de verkoop en hopelijk behalen we dan een goede jaarafsluiting."



"Plantenziekte is een groot probleem, vooral in Mexico. Ook in Ecuador hebben de telers hinder van deze ziekte maar gelukkig hebben ze het nu onder controle. Het is de vraag of dat zo blijft omdat het regenseizoen is begonnen. Costa Rica en Colombia hebben gelukkig geen problemen met deze ziekte."

Volgens Emanuele is de Noord-Afrikaanse markt erg interessant. "We sturen bijvoorbeeld producten naar Tunesië. Het mag dan lastig zijn om een relatie met dit land op te bouwen maar de Tunesiërs zijn goede bananeneters." Een andere belangrijk bestemming is Noord-Europa. "Rotterdam en Antwerpen zijn goede uitgangspunten voor het bereiken van zowel Noord- als Oost-Europa. De voorzieningen en logistiek zijn er uitstekend."

Zardetto Trading importeert momenteel bananen uit Colombia en binnenkort zullen ook containers uit Mexico aankomen. "We geven de voorkeur aan afzet buiten Italië want de interne markt is moeilijker te beheren."



"Het zeetransport in het algemeen is in de loop der jaren sterk verbeterd. Toch blijven de routes naar bijvoorbeeld Tunesië gecompliceerd want er zijn slechts een aantal rederijen die de havens in dat land aandoen." Volgens Emanuele verdwijnen de beroemde bananenschepen. "Het is een service die aanzienlijk is verminderd want bijna geen enkele operator wil het risico nemen met complete schepen vol bananen."

Het spreken van de taal van het land waar de bananen vandaan komen, is volgens Emanuele een grote plus.
"We zijn relaties aangegaan met coöperaties van telers en dit stelt ons in staat om altijd de beste kwaliteit aan de eerlijkste prijs te bieden. De bananen worden door ons persoonlijk gecontroleerd door middel van een bezoek aan onze telers en er is altijd een team op locatie. Het spreken van hun taal, meestal Spaans maar soms ook dialect, is hierbij essentieel want alleen zo kunnen we hun kringen binnen gaan."



"Ik zou ons omschrijven als flexibel en we proberen onze klanten tevreden te stellen. We staan het hele jaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor ze klaar. We verkopen de bananen tegen spotprijzen of tegen een vaste prijs met een contract van zes of twaalf maanden. "

Contact:
Emanuele Zardetto - Verkoopkantoor Italië
Zardetto Trading srl
Via Lamarmora 1
31015 Conegliano (TV)
Tel.: +39 438 250779
Fax: +39 438 250779
Email1: office@zardettotrading.com
Email2: logistic@zardettotrading.com
Web: www.zardettotrading.com
Skype: emanuelezardetto
Publicatiedatum: