Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Apotheker, Postuma, Luc Ruiter & Zn, De Bionier vertellen

Wintergroenten in trek maar minder klanten

Tholen - Sneeuw en kou, mensen willen dan graag winterse kost en dat is ook te merken aan de verkoop boerenkool, spruiten, koolraap, knolselderij en andere wintergroenten. "Het is echter niet voldoende om de tegenvallende afzet van deze week te compenseren", laat Frank Apotheker van de gelijknamige groothandel in groenten en fruit in Groningen weten. In het hoge noorden van het land ligt een flinke laag sneeuw en de snijdende oostenwind is niet bevorderlijk voor de verkoop. "We beleveren veel markthandelaren maar veel kiezen ervoor deze dagen niet te gaan. Het levert meer schade op aan het product dan dat het oplevert."


Prei in de sneeuw bij De Bionier

Markthandel
In Limburg ligt ook sneeuw. Markthandelaar Alber Ruiter van groente en fruitspecialist Luc Ruiter & Zn heeft 4 heaters geplaatst in zijn kraam op de markt in Maastricht. "We bouwen een extra grote tent die we verwarmen als service voor de klanten. Voor de uitstraling van de kraam is dat wel jammer", vertelt Alber. Ook al is redelijk aangenaam in de kraam, zo'n 4 à 5 graden, er zijn wel minder klanten. "De weerswaarschuwingen houden de mensen binnen. De vaste klanten komen wel." De temperatuur in de kraam is prima om de groenten goed te houden. "Ik waarschuw de mensen wel om snel naar huis te gaan, anders is er kans dat de groenten onderweg bevriezen en bederven." In de kraam van Ruiter is er ook meer vraag naar wintergroenten, opvallend genoeg blijven de asperges ook in trek in Limburg. "Half januari beginnen klanten al te vragen wanneer er weer asperges zijn en er zijn ook restaurants die vroeg beginnen met asperges. Zodra Teboza begint met kasasperges, beginnen wij ook. De kwaliteit en smaak zijn heel goed."

Groothandel
Postuma AGF levert in alle hoeken van Nederland. "We hebben geen hinder van het winterweer. Onze klanten zien wel dat de toeloop naar hun winkel minder is. Het is vakantieperiode en nu het kouder is, blijven klanten liever binnen en pakken eerder iets uit de vriezer", vertelt Remon de Kleine, hoofd verkoop bij Postuma AGF. Producten die momenteel goed lopen, zijn de wintergroenten. "We hebben daar zelf al op ingespeeld door een actie met zuurkool te doen. Dat loopt heel goed en ook de stamppotgroenten als boerenkool." Bij de verkoop van fruit ziet Postuma dat de vraag naar citrus 'stabiel blijft' tot 'trekt iets aan' en dat meer exotisch fruit als meloen en ananas het rustiger aan doen.Biologische handel
De Bionier is een natuurvoedingswinkel op Terschelling en bestaat ruim een jaar. "De vakantiegangers op Terschelling treffen het. Het is momenteel echt heel leuk. Mensen gaan met de slee de duinen af. Ook zie ik mensen die op ski's achter de auto over het stand worden gesleept", vertelt eigenaresse Sanna. Ze heeft nog weinig ervaring met de invloed van het weer op de groenten. "Ik had gisteren de prei in de buitenstalling neergelegd. Gelukkig was deze goed bestand tegen een laagje sneeuw." Ook in haar winkel is er vraag naar de wintergroenten: witlof, bloemkool, aardappelen, wortelen. "Gisteren waren er klanten die graag spruiten wilden maar biologische spruiten kan ik momenteel niet krijgen. Biologische telers telen iets meer seizoensgebonden waarschijnlijk."

Lauwe markt sinaasappelen
Met de kou trekt de sinaasappelen verkoop vaak aan. Dit jaar is het echter niet spectaculair. "We vragen tussen de 11,5 en 12,5 euro voor goede kwaliteit Lane Lates maar de vraag is er niet echt", laat een handelaar weten. Hij schat in dat het momenteel te koud is. "Wat wij verkopen gaat vooral richting de markthandel maar daar bevriest het nu gewoon. Supermarkten draaien wel een topweek." De easy peeler mandarijnen lopen ook niet hard maar dat heeft meer oorzaken. "Er is gewoon weinig vraag. De prijzen zijn liggen erg hoog 16-17 euro of de kwaliteit is te slecht."


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018