Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Warme winter nadelig voor Californische walnootsector

Het weer aan de westkust van de VS heeft invloed gehad op de huidige walnotenoogst. 

"De totale oogst van dit jaar is misschien 10% tot 15% minder dan vorig jaar," zegt Rich Sambado van Primavera Marketing over de in Californië geteelde walnoten. "Dat komt voornamelijk door het weer. We hadden een hete zomer tot en met augustus. De temperaturen koelden in de avonden niet echt af. Walnoten hebben de neiging om door de invloed van teveel hitte te zweten. Hierdoor wordt het vruchtvlees van de noot donkerder." 

Stabiele vraag 
De vraag blijft echter onverminderd sterk voor de walnoot. "De vraag naar walnoten komt eigenlijk van over de hele wereld. Er worden veel walnoten geëxporteerd," zegt Sambado. Het walnotenras Chandler blijft echter iets achter in de omzet. "Chandlers geven uitsluitend hele noten. Dat maakt de Chandler een premium walnoot. Er zijn echter niet zoveel markten voor deze soort, waardoor de omzet hiervan iets achterloopt."

De prijzen voor walnoten zijn al geruime tijd vrij sterk. "De prijzen liggen sinds de laatste twee tot drie jaar vrij hoog. We kwamen in september op een markt waarop nauwelijks nog enig aanbod van de vorige oogst aanwezig was. De prijzen waren zodoende hoog en we draaiden een goede omzet," zegt Sambado. 

De markt is echter onlangs veranderd. "De markt trok van november tot begin januari aan. In de afgelopen zes weken heeft de markt zich echter hersteld en zijn de prijzen weer wat zachter geworden." Nu het seizoen verder doorloopt en bepaalde walnootrassen een steeds beperkter aanbod zien, worden de prijzen van zowel premium walnoten als goedkope walnoten weer scherper.

Verschuiving in de markt 
Primavera let goed op de weersverwachtingen. "We hebben in Californië net een zachte winter achter de rug. De laatste paar dagen hebben we echter te maken met vorst. Deze koudere temperaturen komen te laat en zijn eigenlijk niet meer wenselijk. "Bij andere gewassen naast de noten breken de knoppen door en komen er bloesems uit. Een zachte winter is nooit goed. Het is veel gunstiger om een koude winter en een beter rustseizoen te hebben."

Telers in Californië letten ook op andere factoren die mogelijk voor verschuivingen in de markt kunnen zorgen. Dit zijn onder andere de import van walnoten vanuit het zuidelijk halfrond of wat voor effect het koude weer in de staat heeft op andere producten waarmee wordt geconcurreerd.

Voor meer informatie:
Rich Sambado
Primavera Marketing Inc.
Tel: +1-209-931-9420
RichS@pf-pv.com
primaveramarketing.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018