Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Panama: onjuiste nieuwsberichten over verliezen tot 70%

Volgens berichtgeving van sommige Panamese media was de zware regenval verantwoordelijk voor verliezen in de oogst tot wel 70 %. Hoewel men zei dat sommige van de aangetaste plantages mogelijk nog gered konden worden, werd beweerd dat producten als meloenen, tomaten, bananen, watermeloenen, papaja's, uien en bonen niet alleen door het weer aangetast waren, maar ook door schimmels en insecten die rot veroorzaken.

Andere geraadpleegde bronnen wijzen er echter op dat de genoemde verliezen niet zo extreem zijn. Zo ook José Anibal Rincón, directeur van de Unie van Landbouwindustrie van het Ministerie van Agragrische Ontwikkeling van Panamá. Hij is "verbaasd over dit bericht" en zegt met overtuiging dat de verstrekte informatie niet klopt.

Een voorbeeld is de meloensector. Hoewel het een feit is dat er sprake was van meer regen en hogere luchtvochtigheid dan verwacht en er ook bepaalde schade geregistreerd is, heeft men het probleem kunnen aanpakken met agressievere schimmelbestrijding. Dit heeft de omvang van het verlies van de oogst ver weg gehouden van de 70 % waarover gesproken werd in de Latijns-Amerikaans pers.
Joan Montaño, hoofd van de afdeling verkoop en marketing van APSECU, een cooperatie van watermeloentelers in Panamá, zegt dat hij had kunnen weten dat er in sommige sectoren verliezen zouden zijn of afnames in de teelt van sommige vruchten vanwege de kou en regenval.

Montaño vertelt over de watermeloen die ze telen. "Ondanks het koufront heeft ons team, dat veel ervaring heeft, de teelt vanaf december 2017 tot op heden met succes en zonder verliezen kunnen bevorderen. We hebben de oogst kunnen redden van de verwoestende effecten van het koufront, dat invloed heeft gehad op telers over de hele wereld".

Joan Montaño vertelt ook nog over een positief fenomeen in de teelt van de watermeloenen. "Dit seizoen dragen de planten meer vrucht dan in voorgaande jaren. Daarom hebben we goede verwachtingen voor het volgende seizoen. Dit dankzij de goede grond en het onvermoeibare werk van ons geweldige team van telers".

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018