Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Recordoogst asperges

Groentenareaal Brandenburg bereikt 6.800 hectare

In 2017 teelden 207 bedrijven in Brandenburg op meer dan 6.800 hectare groenten in de volle grond. Daarna nam het areaal ten opzichte van 2016 met 15 procent c.q. circa 900 hectare toe.

Het Bureau voor de statistiek Berlijn/Brandenburg deelt mee dat circa één vierde van de bedrijven volgens de richtlijnen van de biologische landbouw teelde. Ook hier nam het groentenareaal merkbaar toe met 11 procent. De duidelijke areaaltoename is vooral te danken aan asperges met een plus van 536 hectare evenals aan wortelen met een plus van 271 hectare.

De areaaltoename ging gepaard met een stijging van de totale oogst van vollegrondsgroenten van circa 8 procent naar meer dan 92.200 ton. Desondanks leidde extreem weer met late vorst en hevige regen bij veel groenten tot een aanzienlijk kleinere oogst. Zo daalde de opbrengst per hectare bij wittekool met 79 procent, bij radijs met 38 procent en bij consumptieuien met 27 procent ten opzichte van 2016.

Asperges zijn met een areaal van bijna 4.900 hectare de bepalende groentensoort in Brandenburg. Dankzij een areaaltoename bedroeg de oogst bijna 22.000 ton en daarmee was dit de tot nu toe grootste totale aspergeoogst sinds 1991. Tegelijkertijd lag de opbrengst per hectare met 5.660 kg per hectare op ongeveer hetzelfde niveau als het zesjarig gemiddelde (2011 tot 2016).

De traditioneel voor Brandenburg belangrijke teelt van augurken name met bijna 40 hectare af naar 460 hectare. Daarmee zette de trend van de afgelopen jaren zich voort. Desondanks nam de oogst met 5,5 procent toe naar 67.750 kg per hectare en daarmee werd er een vergelijkbare oogst als in het voorgaande jaar behaald van in totaal 31.200 ton.

De Brandenburgse groententeelt in kassen vond bij 73 bedrijven op in totaal 57 hectare plaats. De grootste arealen werden gebruikt voor de teelt van tomaten (34 hectare), komkommers (9 hectare) en paprika's (7 hectare). De oogst steeg ten opzichte van 2016 met een kwart naar 18.700 ton. Bij komkommers verhoogde de opbrengst per hectare zich met 20 procent naar meer dan 480.000 kg per hectare. Daarbij profiteerden enkele bedrijven van excellente teeltomstandigheden doordat zij gebruik maakten van moderne klimaatcontrolesystemen en kooldioxidebemestingsinstallaties.
Publicatiedatum: