Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fruithandelaar krijgt 4 jaar voor witwassen miljoenen euro's

De rechtbank veroordeelt een 48-jarige fruithandelaar uit Apeldoorn voor witwassen en valsheid in geschrift. Hij krijgt een celstraf van 4 jaar opgelegd. De man maakte zich tussen 1 januari 2007 en 17 juni 2012 schuldig – al dan niet samen met een ander of anderen - aan het witwassen van bijna 5 miljoen euro. Van dit geldbedrag kon op basis van het dossier geen legale herkomst worden aangetoond. Ook gaf de fruithandelaar geen aannemelijke verklaring waar dit geld vandaan kwam. Volgens de rechtbank is sprake van contant geld met een criminele herkomst.

Cocaïne 
In een bedrijfshal van de verdachte werd na een tip begin 2012 bijna 189 kilo cocaïne ontdekt. De pakketten met drugs zaten in containers met ananassen en hadden een straatwaarde van vele miljoenen. De eigenaar is na de vondst aangehouden. Er is geen bewijs dat de fruithandelaar bij de drugssmokkel zelf betrokken was; het onderzoek heeft zich gericht op witwassen van gelden waarvoor geen legale inkomstenbron is aangetroffen.

Valse facturen
De fruithandelaar liet door middel van valse facturen het contante geld in zijn bedrijf vloeien. Daarnaast loste hij giraal verstrekte geldleningen contant af en deed contante stortingen op zijn privé en bedrijfsbankrekening. Verder deed de man privé nog andere contante uitgaven, zo kocht hij bijvoorbeeld dure horloges en auto's. Om voor de buitenwereld te verhullen hoeveel (crimineel) geld hij had, heeft de man, al dan niet met anderen, allerlei schijnconstructies - zoals het maken van valse facturen - opgezet. Hiermee maakte hij zich ook schuldig aan valsheid in geschrift. Daarnaast lag er een gaspistool met bijbehorende munitie in de woning van de handelaar.

Andere straf
De officier van justitie eiste een celstraf van 6 jaar. De rechtbank komt tot een andere straf. Zij heeft een lagere straf als uitgangspunt genomen, namelijk 5 jaar gevangenisstraf. Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank in het voordeel van de man mee dat het om een oude zaak gaat. Daarnaast heeft de zaak (en daarmee de fruithandelaar in kwestie) veel media-aandacht gehad. Dit leidt tot strafvermindering.

bron: www.rechtspraak.nl


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018