Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Chinees citrus voor Europa

Chinese exporteur bouwt DC in Polen

Tholen – Waar Europese exporteurs met begerige ogen naar het enorme potentieel van de Chinese markt kijken, kijkt Henry Wang, directeur van Jiutai Modern Agriculture, met een vergelijkbaar verlangen naar Europa. Het Chinese bedrijf exporteerde al succesvol tangelo's en pomelo's naar Polen, maar wil deze handelsstroom verder uitbreiden.


Het DC in Polen.

"Het is belangrijk om ook exportkanalen te vinden," vertelt Henry. "We zijn begonnen met de export van de pomelo naar Oost-Europese landen." Die exportstroom is inmiddels uitgebreid met tangelo's, een hybride ras tussen een pomelo en een mandarijn. Het friszoete citrus valt in de smaak bij consumenten in Oost-Europa. "Proeven is geloven. Als de smaak goed is, koopt de consument het product," aldus Henry.


Henry Wang en Michal Glijer van Jiutai Modern Agriculture.

Spaanse concurrentie?
Bang voor Spaanse concurrentie is Henry niet. "Het Spaanse citrus is duurder dan het onze en we voldoen aan alle hoge kwaliteitseisen die de EU vraagt," vertelt hij. In Europa ligt de lat hoger dan in China. "In China is vooral de smaak belangrijk, maar in Europa komen daar ook certificaten bij zoals GlobalGAP." De afgelopen jaren is de standaard die de EU stelt strenger geworden. "Er zijn exporteurs die gestopt zijn vanwege de hogere kwaliteitseisen," vertelt hij. "We verwachten in de komende jaren meer naar Europa te exporteren."

Verder ziet hij tussen de Chinese en Europese markt verschillen. "Het prijsniveau is anders. In China liggen de prijzen hoger. In Oost-Europa zie je vaak lagere prijzen, maar ook producten van lagere kwaliteit," weet Henry. "West-Europa vraagt de beste kwaliteit. Daar liggen de prijzen ook hoger."One Belt One Road
Om de export naar Europa verder uit te breiden, is in Polen een pakstation gebouwd. "Doordat we eigen voorraad in Europa hebben, kunnen we makkelijker leveren als er een bestelling binnenkomt," legt Henry uit. Het transport naar Europa gaat voornamelijk via zee. De investeringen van de Chinese overheid in het mega-infrastructuurproject One Belt One Road, dat China aan Europa verbindt door middel van onder andere een spoorweg, biedt perspectief.

"Ik hoop dat we op een dag de treinverbinding kunnen gebruiken, maar voor groenten en fruit hebben we reefers nodig," vertelt Henry. "Tot nu toe zijn er maar een paar containers met versproducten naar Europa gegaan per trein." Daarbij speelt de politieke situatie tussen Rusland en Europa ook een rol. Hoewel de doorvoer van groenten en fruit via Rusland naar de EU niet is toegestaan onder de Russische boycot, kiezen exporteurs liever voor de veilige route over zee. Export naar Polen is wel een optie, al moet dan de algemene economische situatie in het land en de waarde van de roebel meegewogen worden. "We hebben goede contacten met een aantal grote Poolse groothandelaren, zoals Grupa Sad Export en we hebben tests gedaan met bijvoorbeeld pomelo's en appelen."

Meer informatie:
Jiutai Modern Agriculture
Henry Wang
T: +86 591 8376 5275
M: +86 136 8503 3992
E: henry@chinajtny.com
W: www.chinajtny.com

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018