Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Frambozen 'hausse' Oekra´ne leidt tot overaanbod

Nadat vorst voor tekorten in Polen en ServiŰ zorgde, vroegen handelaren zich af of Oekra´ense frambozen het gat in de markt zouden kunnen dichten, waardoor de prijzen voor diepgevroren frambozen tussen augustus en oktober 2017 sterk stegen. Europese bedrijven kochten het fruit voor Ç1,10 per kilo, terwijl de prijzen voor premium grondstoffen opliepen tot Ç1,80 per kilo. 

In deze ogenschijnlijk ideale situatie voor Oekra´ense telers kwam aan het begin van de winter plotseling verandering, toen bleek dat de berichten over het tekort aan grondstoffen zwaar overdreven waren. Momenteel is de voorraad diepgevroren frambozen veel hoger dan een jaar geleden met prijzen die de laatste 3 tot 4 maanden met 30% zijn gedaald. 

Marianna Vakulchyk, van All Berry, reageert op de situatie: "We zijn echt erg geschrokken van de situatie op de markt voor diepgevroren frambozen. In het najaar sloten Poolse bedrijven contracten af voor grote volumes diepgevroren frambozen maar nu weigeren ze deze af te nemen. Eigenlijk liggen er nu alleen maar frambozen en bessen in onze koelbewaring. Kersen, blauwe bessen en aardbeien waren meteen uitverkocht. Als de voorraden halverwege de zomer nog niet uitverkocht zijn, dan zullen we de afzet van verse frambozen in 2018 moeten beperken en de kwaliteitscriteria voor grondstoffen aanzienlijk moeten aanscherpen omdat verwerkers momenteel problemen hebben met de afzet van producten die geproduceerd zijn met grondstoffen van lage kwaliteit."

De frambozen 'hausse' in Oekra´ne begon zo'n drie jaar geleden. Naast blauwe bessen blijft de frambozencategorie ÚÚn van de grootste groeiers als het aankomt op de productie. Onder normale weersomstandigheden zal de productiviteit van de plantages de komende jaren naar verwachting groeien, evenals de onderlinge concurrentie tussen telers. 

"Alleen leveranciers van kwaliteitsframbozen kunnen op een stabiele afzet rekenen. Bovendien zullen deze telers ook in staat moeten zijn om de productiekosten te beperken door een hogere productiviteit. Onder deze omstandigheden zullen er minder seizoensarbeiders nodig zijn maar de omstandigheden voor arbeiders moeten niet slechter zijn dan die in Polen," vertelt Tetiana Hetman, van Info-Shuvar. 

Het groeiende aandeel van professionele spelers in de Oekra´ense frambozenhandel is niets nieuws en is een duidelijke trend geworden. Volgens bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop van plantmateriaal, zijn de orders dit jaar sterk gedaald als gevolg van de lage prijzen nadat er sprake van kwaliteitsproblemen was. Desondanks zijn er berichten dat de verkoop van zaailingen voor professionele plantages aanzienlijk is gestegen. 

Tetiana vertelt dat het succes van de frambozenhandel niet alleen afhankelijk is van de professionaliteit van de telers maar ook van de verwerkingscapaciteit, die niet zo sterk gegroeid is als de groei van het frambozenareaal. De vraag van Poolse verwerkers zal dit probleem voor Oekra´ne mogelijk kunnen compenseren. 

Bijna alle diepgevroren frambozen werden dit seizoen aan EU-landen verkocht. Uit cijfers van Info-Shuvar blijkt dat Oekra´ne van juli 2017 tot januari 2018 een recordvolume van 870.000 ton diepgevroren frambozen exporteerde. Vorig jaar bedroeg de export in dezelfde periode 630.000 ton. Polen, Oostenrijk en TsjechiŰ waren de grootste afnemers met een aandeel van respectievelijk 68%, 8% en 7% in de totale export.


Voor meer informatie:
Tetiana Getman
Info Shuvar
Tel: +38 (093) 719-92-74
Email: t.getman@shuvar.com
info.shuvar.com

Publicatiedatum: 27-2-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: