Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

'Bietenpil' redding voor patiënten met nierfalen na thoraxfoto

Rode biet verkleint mogelijk de kans op nierfalen na een röntgenfoto van het hart, zo is gebleken uit een onderzoek van de Queen Mary Universiteit in Londen. 

Het onderzoeksproject, dat wordt gefinancierd door de Britse Hartstichting Heart Research UK, richt zich op de vraag of anorganisch nitraat, dat van nature in bieten aanwezig is, in pilvorm toepasbaar is om één van de meestvoorkomende oorzaken van nierfalen bij ziekenhuispatiënten te voorkomen. 

Coronaire angiografie is een röntgenonderzoek dat bedoeld is om de kransslagaderen te bekijken waardoor verschillende hartaandoeningen gediagnosticeerd kunnen worden. 

Gedurende dit onderzoek wordt een speciale contrastvloeistof in het bloed geïnjecteerd zodat de bloedaderen zichtbaar worden. Deze vloeistof kan echter acuut nierfalen tot gevolg hebben, ook wel bekend als nefropathie CIN), wat in verband gebracht wordt met een verminderd gehalte aan stikstofmonoxide in de nieren. 

Nitraat, dat in veel groenten aanwezig is, waaronder rode bieten, kan het stikstofmonoxidegehalte in het lichaam verhogen. 

'Grote voordelen'
Professor Amrita Ahluwalia van het Queen Mary William Harvey Research Institute vertelt: "Nierfalen is een ernstige bijwerking van coronaire angiografie die leidt tot langere ziekenhuisopname van patiënten en hoge zorgkosten. Als we nitraat in capsulevorm toe kunnen dienen om het dalende gehalte aan stikstofmonoxide te vervangen, zijn er minder behandelingen zoals dialyses nodig en zijn de langetermijnvooruitzichten op herstel beter."

De onderzoekers zullen de patiënten in twee groepen verdelen waarvan één groep een nitraatcapsule toegediend zal krijgen en de andere groep een placebo. Vervolgens zullen zij de nierfunctie van de proefpersonen meten en deze na twee dagen en drie maanden vergelijken om te zien of het nitraat verschil heeft gemaakt. 

Betere overlevingskansen voor patiënten op de lange termijn
Barbara Harpham, van Heart Research UK: "Ons onderzoeksproject is bedoeld om de kloof tussen laboratoriumonderzoek en patiëntenzorg te overbruggen, zodat patiënten hier zo snel mogelijk baat bij kunnen hebben. 

"Dit project heeft de potentie het risico op nierschade na een coronaire angiografie te beperken en de overlevingskansen voor patiënten op de langere termijn te verbeteren."

Het onderzoek van de Queen Mary Universiteit is één voorbeeld van de vele projecten die Heart Research UK sinds 2009 heeft gefinancierd. Tot nu toe heeft dit in Leeds gevestigde goede doel al €5,7 miljoen gedoneerd om vernieuwende medische onderzoeksprojecten in het Verenigd Koninkrijk te financieren. 


Voor meer informatie: 
Queen Mary University of London
Website: www.qmul.ac.uk

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018