Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Citrusmerk dicht gat op jaarrond aanbod

Tegenwoordig zijn we eraan gewend alle soorten groenten en fruit het hele jaar door in de schappen te hebben. Bedrijven doen hun uiterste best om onze favoriete appelen of sinaasappelen beschikbaar te hebben tijdens de productiebewegingen tussen het noordelijk- en zuidelijk halfrond.

ClemenGold heeft dit doel bijna bereikt. "De Spaanse voorraad zal doorgaan tot week 12-13 en dan zal er pas vanuit Zuid-Afrika in week 24 weer aanvoer zijn," legt Nico van Staden van Core Fruit uit.


"We hebben nu een vroege variŰteit, de Leandri die er ongeveer twee weken eerder is dan de Nadorcotts. We moeten ervoor zorgen dat het de ClemenGold-normen zal halen en dan zal het seizoen verlengen en het gat in het aanbod verkleinen."

De nieuwe variŰteit zal dit jaar goede commerciŰle volumes hebben, het hoeft alleen de ClemenGold-test te halen.

"We bestrijken het hele land dat begint in het noorden en eindigen in de Kaap, waardoor we het meeste uit het Zuid-Afrikaanse seizoen halen," aldus Nico.

"In het noorden is het water prima, er kan mogelijk een probleem zijn in de Oostkaap. De Westkaap is wel problematisch, maar we hopen op wat regen. De regenval in de winter kan beginnen in mei, maar waarschijnlijk in juni, juli en augustus."

De langdurige droogte heeft al een effect op de productie, het is te zien aan de druivenproductie. De schattingen zijn nu al een paar keer verlaagd en Nico denkt dat dit hetzelfde zal zijn voor de volumes van steen- en top fruit.

"We zijn net begonnen met het oogsten van onze appels, maar bij peren zien we veel kleine maten. We weten nog steeds niet hoe het seizoen zal verlopen, het hangt allemaal af van het ondergrondse water en of dit blijft zoals het is. Als de boorgaten voldoende zijn, zullen we het gewas binnenhalen."

Maar deze situatie is geen verrassing voor de telers of de kopers, Nico zei dat de communicatie van groot belang is. Core Fruit heeft geluk dat ze samenwerken met telers die over het hele land zijn verspreid, zodat ze hun risico kunnen spreiden.

"Week 10 zal het begin van het avocadoseizoen inluiden en we verwachten een zeer goede oogst, dus zolang het weer goed is en de jaarlijkse vraag weer met 20-30% is gestegen.


Voor meer informatie:
Nico van Staden
Core Fruit
+27 21 863 6312
nico@corefruit.com
www.corefruit.comPublicatiedatum: 1-3-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: