Appelen kunnen aan allerlei plagen ten prooi vallen maar vooral appelschurft, een schimmel, is schadelijk en kan verliezen tot wel 80% tot gevolg hebben.
Voor de bestrijding van onder meer appelschurft dienen traditionele en nieuwe rassen, waaronder Honeycrisp, meerdere malen per seizoen met gewasbeschermingsmiddelen te worden behandeld.
Gelukkig is er na de ontdekking van het gen dat afweer biedt tegen appelschurft in 1944 een aantal ziektebestendige rassen ontwikkeld. Kushad legt uit dat de eerste rassen niet zo goed waren maar dat de nieuwste daarentegen zeer veelbelovend zijn, zoals WineCrisp, een aantrekkelijke en smaakvolle appel met een bescheiden maat.
Kushad en zijn mede-onderzoekers onderzochten de schurftresistente rassen GoldRush, WineCrisp, CrimsonCrisp en Pixie Crunch om te beoordelen of zij hun kwaliteit behielden onder normale bewaaromstandigheden en vergeleken de resultaten vervolgens met die van Golden Delicious, een ras dat gevoelig is voor appelschurft.
De onderzoekers stelden de appelen bloot aan 1-methylcyclopropeen, een gas dat veelvuldig in de sector toegepast wordt om de ethyleenproductie te remmen om zo de rijping van het fruit in bewaring te vertragen. "1-MCP is de beste uitvinding voor de fruitsector sinds de ontdekking van de appel," merkt Kushad op.
"We hebben aangetoond dat de kwaliteit van rassen die resistent zijn tegen appelschurft vergelijkbaar is met die van de standaardrassen. Ook wat betreft de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen, externe kwaliteit en smaak doen deze appelrassen het zeer goed en bieden zij een aantrekkelijk alternatief, zeker voor biotelers," aldus Kushad.
De onderzoeker voegt er aan toe dat de appelen nog niet in de supermarkt te koop zijn maar dat zij al wel op sommige boerenmarkten worden verkocht. "Eerst zal men deze rassen aantreffen op kleinschalige verkooppunten maar zodra de volumes toenemen, zullen ze ongetwijfeld ook bij de grotere retailers in het schap liggen."