Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht wereldmarkt avocado

De groei van aanbod en vraag lopen niet gelijk op, maar ondanks de hoge prijzen blijven consumenten de avocado's kopen. Dat is een korte samenvatting van de markt, maar wie inzoomt, ziet dat er meer speelt. Productielanden zetten in op groei, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. In het Spaanse Malaga zijn de grondprijzen zo enorm gestegen, dat zelfs de lucratieve avocado de aankoop van grond op korte termijn niet rendabel maakt. In Israël breidt het areaal jaarlijks uit met pakweg 400 hectare, maar de aanvoer van jonge bomen remt de groei. Daarnaast zijn er de seizoensfactoren. Spanje stopt eerder, Californië vreest een clash met Mexico en Zuidelijk-Afrika staat aan het begin van het seizoen.

Italianen hebben een voorkeur voor de greenskins, maar de ontwikkelingen in die markt zijn vergelijkbaar met die van de Hass: een hoge vraag, onvoldoende aanbod en oplopende prijzen. Wel gaan er geruchten over een nieuw land dat zich op de avocado-export gaat storten.

De Latijns-Amerikaanse landen vullen de top 3 van grootste Hass-avocado-exporteurs ter wereld. Mexico gaat aan kop gevolgd door Dominicaanse Republiek en Colombia. Dat blijkt uit cijfers van SAGARPA. Volgens de statistieken zijn 2 van elke 10 avocado's die in de VS geconsumeerd worden van Mexicaanse origine. Niet verwonderlijk dat de VS de belangrijkste exportmarkt is, gevolgd door Europa en Azië.Peru verwacht exportgroei tot 15%
Met een geraamde groei van 10 tot 15% in volume dit jaar zal de Peruaanse export dit jaar hoger uitkomen dan de 230.000 ton die in 2017 geëxporteerd werd. De groei is te danken aan nieuwe aanplant die in productie komt en plantages die de volle productiecapaciteit bereiken. Het grootste deel van de export, 60%, is bestemd voor Europa. Dankzij het vrijhandelsakkoord tussen de EU en ANDEAN, waar Peru lid van is, droeg bij aan stijgende export naar deze markt. Nog eens 30% gaat naar de VS en de resterende 10% wordt verdeeld over Azië en landen in de regio. China en Japan zijn interessante markten en hoewel er forse groeicijfers genoteerd worden, zijn de volumes nog beperkt.

Braziliaanse productie stijgt
De afgelopen jaren is de productie van avocado's gestegen. Naar verwachting zal die stijging dit jaar doorzetten. Telers zijn positief en dankzij investeringen in het proces moet er meer volume beschikbaar zijn voor de binnenlandse en exportmarkten. De eerste avocado's worden in maart verwacht.

Mexicaanse avocadotelers investeren in politie
De Mexicaanse regering wil de export van onder andere avocado's naar de VS vergroten. Dat zal inzet zijn bij de heronderhandelingen van NAFTA. De avocado-export uit Jalisco was voor het laatste Superbowl-weekend goed voor 220 miljoen dollar. Naast de export vanuit Michoacan wil Mexico ook de export uit Jalisco laten stijgen.

De lucratieve avocadoteelt heeft een positief bijeffect. In de gemeente Tancitaro wordt 1,2 miljoen dollar per jaar besteedt aan een quasi politie-eenheid. Het grootste deel van dit geld is afkomstig van rijke avocadotelers in de regio. Dankzij deze uitgaven is de macht van gewapende bendes in de gemeente afgenomen.

Keerzijde van de lucratieve avocadomarkt zijn de illegale plantages. In februari ontdekte de politie een illegale plantage van 3 hectare in een natuurreservaat. Het reservaat is een belangrijke overwinteringsplaats voor de monarchvlinder. In de regio's ten westen en zuiden van het reservaat werden eerder al illegale plantages ontdekt. In april vorig jaar ontdekte de politie dat 37 hectare bomen gekapt was om plaats te maken voor avocado's. Eerder schatten experts dat in de regio Michoacan, waar het reservaat te vinden is, jaarlijks tussen de 6.000 en 8.000 hectare bos plaats moet maken voor de avocadoteelt. Volgens de telers is die beschuldiging onterecht en wordt in 85 tot 90% van de aanplant gebruik gemaakt van bestaande landbouwgrond.

Colombia viert toegang tot VS
Na 12 jaar van onderhandelen ging vorig jaar november de Amerikaanse markt open voor Colombiaanse exporteurs. Met trots worden de exportcijfers naar deze nieuwe markt genoemd. In november werden de eerste 34 ton naar de VS verscheept, eerder deze maand vertrok een tweede lading van 22 ton Hass. In totaal exporteerde het land vorig jaar 28.500 ton Hass avocado's met een waarde van 53 miljoen dollar. De EU is de belangrijkste bestemming voor het fruit, met het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste markt met een aandeel van 33,6%. Daarna volgen Nederland (32,8%), Spanje (16,4%), België (6,7%), Frankrijk (6,5%) en Duitsland (2,2%).

Het land heeft de uitzonderlijke positie dat er jaarrond avocado's geëxporteerd kunnen worden, al is er wel een duidelijke piek te zien in het derde kwartaal. De oogst piekt in de maanden september, oktober en november.

Australië: markt meer in balans door vroege start Shepard
Na de piekperiode rond de kerst zijn vraag en aanbod meer in balans. De vroege start van het Shepard-seizoen in Noord-Queensland droeg bij aan deze balans. In de week van 10 februari was 64% van de aanvoer uit Noord-Queensland van deze variëteit, 28% van het volume was Hass, afkomstig uit West-Australië en 5% Hass uit Nieuw-Zeeland. In de komende weken komt ook de aanvoer van de Shepard avocado's uit Centraal-Queensland op gang.

De Australische consument is gewend geraakt aan ready-to-eat en dat is dan ook wat ze verwachten. Op sommige momenten worstelt de sector om de juiste rijpheid te leveren, vooral als het aanbod beperkt is. "We proberen gerijpt en onrijp fruit in het schap te hebben bij de retail, maar er moet een duidelijk onderscheid zijn," vertelt een handelaar. Uit een recente studie blijkt dat met die indeling het aantal kneuzingen van het fruit afneemt en de verkoop stijgt. De sector werkt ook samen met supermarkten in Singapore en Maleisië (de belangrijkste exportbestemmingen) om het ready-to-eat aanbod op poten te zetten. Naar verwachting zal het aanbod van gerijpt fruit in deze markten ook aanslaan.

Californië hoopt op vermijden clash Mexico
Californië en Mexico kijken beide voorzichtig vooruit om een potentiële overlap in de seizoenen te voorkomen. Een handelaar uit zijn zorgen: "Als Mexico 20.411 ton stuurt en Californië met bijna 7.000 ton aan de markt komt, hoe vermarkten we 27.000 ton avocado's? Dat kan een serieuze uitdaging worden." Als het Mexicaanse volume lager uitvalt, is het geen probleem.

Daarnaast komt Peru aan de markt. "Dat land wacht voorlopig af en kijkt welke markt beter is voor telers en handelaren," weet een handelaar. Als Europa een goede markt biedt, verscheept Peru naar Europa. Als het Mexicaanse volume lager uitvalt, kiezen ze wellicht voor de Amerikaanse markt.

Ondanks de stijgende vraag zijn de prijzen iets gedaald, waardoor het prijsniveau iets vriendelijker is voor consumenten. Het is nog maar de vraag waar het prijsplafond ligt voor avocado's. de handel dacht dat dit plafond lag bij 0,99 dollar per stuk, maar toen afgelopen zomer de prijzen opliepen tot 1,79 dollar per stuk, daalde de afzet niet en bleven consumenten het fruit kopen.

Zuidelijk Afrika start seizoen
In het zuiden van Afrika zijn de seizoenen net begonnen. Mozambique startte het seizoen en de eerste oogst uit de Zuid-Afrikaanse regio's Mooketsi en Levubu in Limpop komen aan de markt. Vanaf begin maart komt de oogst echt los. De eerste Zuid-Afrikaanse volumes zullen rond week 12 op het noordelijk halfrond aankomen. De eerste ramingen worden halverwege maart verwacht, maar een aanzienlijke stijging van 11 miljoen dozen (4kg) wordt verwacht, omdat het land vorig jaar een 'off year' had. De gevolgen van de droogte wordt gemerkt, maar er komt ook nieuw areaal in productie.

Israëlisch luxe dilemma: kiezen tussen export en binnenlandse markt
De concurrentie tussen de lokale markt en de export is sterker geworden de afgelopen jaren. Telers profiteren maximale winst te halen. Met de jaarlijks stijgende vraag naar avocado's is export lucratief, maar de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking in Israël behoort tot de hoogste ter wereld. Daardoor is er een aanzienlijke vraag uit de lokale markt met goede prijzen.

Israël telt 8.000 hectare avocadoteelt, verspreid over het land. De plantages zijn te vinden van de Negev woestijn in het zuiden tot Galilea in het noorden. Met de huidige aanplant zal er in de komende jaren elk jaar 400 hectare extra in productie komen. Door gebrek aan ruimte en jonge bomen wordt de groei beperkt zonder deze belemmerende factoren zou de groei sneller gaan.

Hass is het dominante ras met meer dan 50% van de productie. Zo'n 85% van de Hass wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Europa. In de lokale markt zijn het de greenskins als Reid en Ettinger die premiumprijzen krijgen.

Spanje stopt maand eerder
Het seizoen is inmiddels in een ver stadium. Dit jaar sluit het seizoen een maand eerder dan gebruikelijk, namelijk in maart. Dat is het gevolg van een kleinere opbrengst en een grote vraag. De Spaanse avocado's krijgen hogere prijzen dan de Mexicaanse op de Europese markt. Een doos kost momenteel 15 euro en ondanks die prijs, blijft de vraag hoog. De afgelopen 3 jaar is de vraag vanuit Europese supermarkten gestegen, onder andere door de kortere transporttijd en een flexibelere service. door de stijgende prijzen worden consumenten ook veeleisender als het om kwaliteit gaat.

Het Chileens seizoen is voorbij en ook in Colombia is het einde in zicht, zo melden handelaren. Peru is net begonnen met kleine volumes. Mexico is de concurrent met een goede kwaliteit en een toenemende Europese vraag. Het gat in de markt tussen Spanje en Peru dat dit jaar ontstaat, zal waarschijnlijk ingevuld worden door Mexico.

De Spaanse teelt is geconcentreerd in Malaga, maar de watervoorraad is beperkt en het areaal kan niet verder groeien. Daarom kijken telers naar andere regio's als Granada, Valencia, Almeria, Cádiz, Huelva en zelfs het noorden van Spanje. Het klimaat in die regio's is echter niet zo ideaal als in Malaga. De grondprijzen in Malaga zijn torenhoog als gevolg van speculatie, waardoor zelfs de avocadoteelt op korte termijn niet lucratief genoeg is om te investeren.

Italië verkiest greenskins
Sinds november vorig jaar is de markt voor greenskin avocado's gecompliceerd. Het aanbod is altijd lager dan de vraag, met hoge prijzen tot gevolg. Die situatie verbeterd niet, vertelt een handelaar. De Italiaanse markt heeft een voorkeur voor de greenskins. Deze worden ingevoerd uit Israël, Zuid-Afrika, Peru en via re-export uit Nederland. Het Israëlisch seizoen loopt op haar einde. Arad avocado's zijn niet meer beschikbaar, de Pinkertons zijn tot week 11 of 12 aan de markt. Het Zuid-Afrikaans seizoen begint niet voor week 14. Om het gat te vullen vertelt een importeur te kiezen voor de Fuerte uit Peru, maar de kalibers van die avocado's zijn dit jaar kleiner dan gebruikelijk.

Er gaan geruchten in de markt dat vanaf week 10 avocado's uit Mozambique aan de markt zullen zijn. Als die informatie blijkt te kloppen is dit Afrikaanse land een nieuwe speler op de markt.

Groothandelsprijzen:
Turijn – Israëlische avocado, maat 12, klasse 1, monolayer verpakking: 3,80 euro (januari 2018)
Rome - Israëlische avocado, maat 12, klasse 1, monolayer verpakking: 3,00 euro (20 februari 2018)
Verona – import (niet nader bepaald), klasse 1: 3,75 euro (22 februari 2018),
Verona – Hass (oorsprong niet nader bepaald), klasse 1: 4,00 euro (22 februari 2018)
Fondi - Israëlische avocado, klasse 1, monolayer verpakking: 2,80 euro (22 februari 2018)

Franse markt in balans
Een importeur geeft aan dat de Franse avocadomarkt goed is. Vraag en aanbod sluiten mooi op elkaar aan. Het klopt dat er dit jaar meer volume is dan vorig jaar, maar deze zijn op dit moment niet enorm hoog. Dit komt doordat er nog maar weinig productielanden zijn. Er komen bescheiden volumes uit Mexico, Colombia en Spanje en dat is het wel zo'n beetje. Er zijn altijd wel importeurs die te veel voorraad hebben ingekocht en dat nog op de markt proberen te brengen, maar het volume hiervan is te klein om de markt daadwerkelijk te verstoren. Met de ready-to-eat avocado's zijn er op de Franse markt geen problemen. De avocado's worden onrijp geïmporteerd en in Frankrijk zelf gerijpt.

Nederland: tot de zomer goede avocadoprijzen verwacht
In het afgelopen decennium is de handel in avocado's met ruim 12% per jaar toegenomen. Dat is veel sneller dan de productie, die met bijna 5% toenam, zo blijkt uit de World Fruit Map die de Rabobank onlangs heeft uitgegeven. Avocado's zijn niet alleen in Westerse landen steeds populairder, ook in opkomende markten begint men de avocado te ontdekken. Zo importeerde China in 2013 nog maar 1,5 miljoen kilo avocado's. In 2015 was dat al ruim 25 miljoen en in 2017 bijna 30 miljoen kilo. Volgens analist Cindy van Rijswick heeft de vele media-aandacht bijgedragen aan de populariteit. "Avocado staat in de top 20 van most instagrammed food tussen veel gegeten producten als pizza's, burgers en sushi. Het fotogenieke, veelzijdige en gezonde karakter is belangrijk geweest voor de stijgende populariteit van avocado's. Het feit dat er kwalitatief goede, eetrijpe avocado's op de markt zijn gekomen, heeft een nog grotere rol gespeeld."

Importeurs verwachten dat tot juni de avocadomarkt sowieso zeer goed zal blijven. Daarna komen er grotere volumes vanuit Peru en Zuid-Afrika en zullen de supermarktacties vooral de markt bepalen.

Zweden kopen avocado voor Taco Friday
Avocado is een van de populairste fruitsoorten in het Zweedse winkelschap. Ondanks de grote populariteit groeit de markt nog altijd. Volgens een handelaar staat het land op de vierde plaats naar consumptie van Europa. Een grote supermarktketen zag in 10 jaar tijd de omzet verdubbelen. Vorig jaar zag deze keten de omzet en het volume met 8% stijgen en werden 7,5% meer huishoudens bereikt met de exoot. "Avocado is noodzakelijk voor Zweden voor 'taco Friday'," vertelt een handelaar. De vrijdag is in veel Zweedse huishoudens de dag waarop taco's geserveerd worden. Daarbij is guacamole een belangrijk ingrediënt.

Door de stijgende vraag in andere markten stijgen de prijzen in Zweden. Toch blijven de Zweden avocado's kopen. Wel lijkt er een kleine verschuiving te zijn naar losse avocado's in plaats van verpakt fruit. Op dit moment is er vooral aanvoer uit Spanje, Israël en Chili. In het voorjaar en de zomer verschuift die aanvoer naar Peru en Zuid-Afrika. "We zitten op dit moment op een wisselpunt in de seizoenen, wat betekent dat de kwaliteit kan variëren, maar tot nu toe hebben we geen kwaliteitsproblemen.

Wisseling seizoenen in Duitse markt
De Duitse markt verkeert momenteel in een overgangsfase. De import vanuit Spanje loopt langzaam op zijn einde, producten uit Latijns-Amerika (Mexico, Chili, Peru en Colombia) zijn daarentegen volop verkrijgbaar. Het is vooral de Hass-variëteit die de markt domineert. De handelaren spreken over een tevredenstellende marktsituatie met inkoopprijzen van rond de 14-15 euro per 4 kilogram. Vooral de laatste twee weken is er sprake van aanzienlijke prijsstijgingen tot een euro per kilo, afhankelijk van de herkomst en transportkosten.

Avocado geldt volgens de handelaren niet meer als een exotisch product. Enkel pieken en dalen daargelaten zijn avocado's jaarrond verkrijgbaar én – belangrijker nog – populair bij de consument. De Duitse retail zet vooral de laatste jaren duidelijk in op Ready-to-eat kwaliteit met behoorlijke investeringen op logistiek en technisch vlak. Het aanbieden van ready-to-eat bio-avocado's blijft echter een moeilijk verhaal. Volgens de handelaren zijn het vooral Griekse en Spaanse producten die de biomarkt domineren. Het seizoen loopt grofweg van oktober tot eind februari; buiten deze maanden zijn de volumes gering.

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018