Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pierre Sweep, A&P Sweep:

“Afzet knolselderij richting Duitsland op korte termijn niet makkelijk”

Tholen - Door het koufront dat richting de lage landen trekt zal de knolselderijconsumptie waarschijnlijk aantrekken. Voor de knolselderijmarkt zal het echter weinig verschil maken. "De export voor knolselderij ligt op een meer dan normaal niveau maar we zijn steeds meer afhankelijk van Oost-Europa als afzetmarkt voor knolselderij. Duitsland zet sterk in op regionale programma's", zegt Pierre Sweep van A&P Sweep uit Zevenbergen, specialist in de knolselderijmarkt. Hij vindt het een zorgelijke ontwikkeling. "Het maakt ons steeds meer afhankelijk van de Poolse en andere Oost-Europese retailers. Nederland is voor 80 tot 90 procent afhankelijk van de export. Gezien de huidige situatie moet er zeker geen areaaluitbreiding komen, eerder een inkrimping."



De knolselderijmarkt kenmerkt zich dit seizoen door grove maten en hoge voorraden. "De grovere knollen die dit jaar met name zijn geoogst, passen niet in de specificaties die de retailers willen. Wanneer Poolse retailers hun specificaties aanpassen, weet ik zeker dat we veel meer kunnen afzetten. Hun zoektocht naar kleinere maten is echter nog altijd gaande."



De prijsvorming voor knolselderij is het hele seizoen al slecht door het grote aanbod en niet passende sortering. "Er wordt vaak onder de kostprijs voor betaald. Je ziet het met de uien ook. Er is heel veel voorhanden maar niet in de juiste maat."

Momenteel gaat er vrachtwagen aan vrachtwagen vol de grens over, vertelt Pierre. Een voorspelling richting de tweede helft seizoen is niet te geven. "Knolselderij blijft een buitenbeentje. Er zijn zeker signalen dat het niet negatief hoeft af te lopen. Ook de populariteit van knolselderij zorgt in heel Europa voor een toenemende consumptie. Een heel positieve ontwikkeling voor de groente van het jaar 2018 volgens de trendwatchers van het financieel dagblad. Dus er zijn zeker niet alleen negatieve signalen."

Voor meer informatie:
A&P Sweep
De Langeweg 9a
4762 RA Zevenbergen
Tel: 0168-327750
Mob: 06-53155323
pierre@sweep.nl
www.sweep.nl