Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prince de Bretagne, Frankrijk

Bretonse telers werken aan imago

Onder Prince de Bretagne vallen 2.000 Bretonse groententelers. Samen produceren zij 147 verschillende soorten groenten. Op de Fruit Logistica presenteerde de Europese marktleider een rapport ten behoeve van duurzame landbouw. Marie-Amélie Lacroix, productdirecteur: "Dit rapport is gebaseerd op tien beloftes die door onze telers zelf zijn opgesteld." 

Marie-Amélie Lacroix 

"Onze telers maakten zich grote zorgen over alle schandalen waar de voedselsector mee te kampen heeft. Om het imago van de agrarische sector te bewaken, wilden zij laten zien hoe zij zich elke dag opnieuw inzetten om hun werkzaamheden op een verantwoordelijke manier uit te voeren. Zij baseren zich hierbij op drie pijlers: bescherming van het milieu, sociale vooruitgang en het behouden van een lokale en solidaire economie."

"Vorig jaar zijn alle betrokken partijen bij elkaar gekomen. Zes maanden lang zagen telers, leden van de Landbouwkamer, werknemers van proefstations en leveranciers elkaar regelmatig om te bespreken wat het vandaag de dag betekent om deel uit te maken van Prince de Bretagne. Samen stelden zij tien beloftes op die de basis vormen voor het rapport voor duurzame landbouw 2018."

Onder het mom van "Verdedig de smaak van versheid" garanderen de voorwaarden van Prince de Bretagne dat de consument verse producten krijgt aangeboden. "Het merendeel wordt handmatig geoogst en direct hierna naar het verpakkingsstation gebracht. Voor de producten worden verkocht, worden zij nog goed gecontroleerd. Onze telers zijn trots op de kwaliteit van de groenten die onder het label Prince de Bretagne verkocht worden."

"Onze bedrijfsstructuur is heel bijzonder. Bij ons beslissen de telers. 439 van onze 2.000 telers hebben verantwoordelijkheden in de keten en participeren actief als er beslissingen gemaakt moeten worden. Ondertussen opereren zij allemaal als zelfstandigen." 

Ook zet Prince de Bretagne zich actief in om banen in de agrarische sector aantrekkelijker te maken. "Dit is noodzakelijk om de lokale economische structuur draaiende te houden. De groentenproductie van Prince de Bretagne heeft direct en indirect al zo'n 27.000 banen opgeleverd. We moeten hier absoluut mee doorgaan."


"De bescherming van het milieu is voor de telers van Prince de Bretagne van fundamentele waarde. Zij zijn constant bezig met het verzorgen van het land waar zij van leven en dat ze door willen geven aan hun kinderen. Telers wisselen veel kennis met elkaar uit. Vooral onze biologische telers spelen hierin een grote rol."

"Bij Prince de Bretagne hebben conventionele en biologische groentenproductie elkaar nooit gebeten. Deze twee landbouwmethodes vullen elkaar juist aan. In 2017 vierde onze biologische tak het 20-jarig bestaan. De biologische sector is nog volop in ontwikkeling. Op dit moment produceren we jaarlijks 20.000 ton biologische groenten, hebben we 55 biologische telers en zijn er nog eens 22 telers aan het omschakelen van conventionele naar biologische teelt."

Een ander voorbeeld van de ontwikkelingen bij Prince de Bretagne is het label "100% Natuur en Smaak" dat werd geïntroduceerd door de tomatentelers die aan de coöperatie verbonden zijn. Dit label garandeert dat zich op de tomaten geen resten van beschermingsmiddelen meer bevinden. Dit wordt gecontroleerd door een onafhankelijk laboratorium en moet voldoen aan de meest strikte voorwaarden op de markt. Op de langere termijn is het niet uitgesloten dat ook telers van andere gewassen met dit label zullen gaan werken. Zoals gezegd hebben we 147 verschillende groentensoorten in ons assortiment, dus er is genoeg te doen." 


Prince de Bretagne produceert vooral bloemkool, artisjok, tomaat en sjalotten. Het grootste deel wordt verkocht in Frankrijk en in de buurlanden. 

Voor meer informatie: 
Prince de Bretagne