Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kristha Heibrink, Witlofkwekerij LOF:

"Witlof heeft het momenteel zwaar te verduren"

Tholen - De afzet van witlof heeft het zwaar te verduren. De prijsdip zit vooral in de grovere maten, voor de fijnere witlof is vraag en aanbod beter in balans. "De marktprijzen voor met name grove witlof zijn erg laag. Ik heb prijzen van 35 cent langs zien komen en dat ligt echt ver onder kostprijs", vertelt Kristha Heibrink, van Witlofkwekerij LOF. "Wij hebben intern afgesproken dat witlof minimaal 50 cent per kilo moet opbrengen, anders gaan wij niet leveren. Om dat laatste dubbeltje gaat het niet meer en we willen onze mensen kunnen blijven betalen. Meer telers zouden dat moeten doen, wij zijn iedere week nog los, het kan dus."



Zwaardere pennen
Dit jaar zijn de witlofpennen over het algemeen wat zwaarder, wat grovere witlof oplevert: de dikkere en zwaardere kroppen. "In deze tijd van het jaar, met carnaval, vakanties en de beurs, is de vraag naar witlof over het algemeen minder. Doordat de zwaardere pennen meer grovere witlof produceren, is het aanbod dus veel groter dan de vraag", vertelt Kristha. De kwaliteit van de witlof is goed, er worden nauwelijks problemen gemeld en Witlofkwekerij LOF heeft enkel schone bakken (zonder ziektes). De basis is dus goed. "Bij verre bestemmingen worden wel eens kwaliteitsproblemen gemeld, maar daar kan het transport zelf ook debet aan zijn. Wanneer de koeling niet goed werkt, ontstaan er al snel kwaliteitsproblemen."

Witlofkwekerij LOF levert voornamelijk aan im- en exporteurs en de witlof heeft een aantal verre bestemmingen. "We leveren zelf direct aan klanten in Israƫl en Spanje. Via de im- en exporteurs gaat witlof naar o.a. de Verenigde Staten. Het meeste gaat echter naar Duitsland en Italiƫ, wat echt witlof-etende landen zijn."

Roodlof
Roodlof is een product dat vooral naar het buitenland gaat. "Roodlof telen we voor onze vaste afnemers in het buitenland. In Nederland is het weinig te krijgen. Op open dagen zien we wel dat bezoekers er nieuwsgierig naar zijn en vragen waar het te koop is maar helaas zijn er nog geen vaste verkooppunten", besluit Kristha.

Voor meer informatie:
Witlofkwekerij LOF
Pilotenweg 28/1
8311 PL Espel
Tel. +31 (0)527 271616
Fax. +31 (0)527 271 032