Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polaris van Stargrow presteert uitstekend in moeilijk jaar

Positieve reacties op nieuw Zuid-Afrikaans pruimenras

De verschillende markten hebben kennis gemaakt met een nieuw pruimenras uit Zuid-Afrika: de grote rode Polaris pruim. Jako van Lill, van Fruits Unlimited, vertelt dat de eerste commerciële partijen Polaris pruimen dit jaar naar vele markten zijn verladen en dat hij zeer tevreden is met de reacties die hij tot dusver vanuit de hele wereld heeft ontvangen. "We verwachten volgend seizoen dan ook een goede vraag naar deze pruim," vervolgt hij. 

Polaris is een grote middellate (geoogst in week 4 en 5) interspecifieke pruim, die goede, consistente maten oplevert (met een piek in AA) en dat zegt veel over dit ras in een droog jaar als dit. 

In een jaar waar de volumes onder druk staan als gevolg van de droogte, zonnebrand en windschade presteert Polaris goed. "Het is het eerste jaar dat we over commerciële volumes beschikken en het fruit ziet er zeer goed uit," laat Waldo Maree van Stargrow weten, ontwikkelaar van het ras. "De oogst was aanzienlijk en nu de bomen wat ouder zijn, hebben we tot onze tevredenheid geconstateerd dat de zonneschade te verwaarlozen is."

Waardoor onderscheidt Polaris zich van andere pruimenrassen? "Het ras voldoet aan alle eisen, zowel aan die van de teler als van de consument. Het ras biedt de beste eetkwaliteit van alle rassen die in deze periode geplukt worden. Het verhandelbare volume is geweldig. Eén van onze telers heeft ons laten weten dat zijn verhandelbare percentage dit seizoen tussen de 80% en 85% lag."



Hij vervolgt: "Dit middellate ras verlengt het seizoen niet maar voegt wel iets nieuws toe aan het pruimenaanbod."

Waldo Maree heeft onlangs een bezoek aan Chili gebracht waar de teelt van Polaris momenteel in de semi-commerciële fase verkeert. "We zijn zeer tevreden met wat er in Chili gebeurt. De resultaten zijn veelbelovend en het ras presteert hier vrijwel hetzelfde als in Zuid-Afrika. Ook in Spanje werken we aan de commerciële ontwikkeling van Polaris pruimen. De eerste commerciële volumes van buiten Zuid-Afrika zullen waarschijnlijk rondom 2020 uit Spanje afkomstig zijn."

In de Verenigde Staten is de pruim nog steeds in quarantaine. 


Telers bezoeken een Polaris boomgaard tijdens een open dag op het bedrijf Mon Don nabij Robertson. 


Voor meer informatie:
Waldo Maree
Stargrow
Tel: +27 21 880 1882
Publicatiedatum: